BIZARNA KRIM SKUPINA

GROBARSKA BANDA U OSIJEKU KRALA ZLATO IZ LIJESOVA! Uhapsili 20 grobara nakon višegodišnjih uhodanih pljački

 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Oko 20 zaposlenika osječke gradske pogrebne tvrtke Ukop osumnjičeno je da za krađe zlata i ostalog nakita s preminulih osoba. Policija je u srijedu na obavijesni razgovor privela sedam grobara, a neslužbeno doznajemo da je riječ o Z. D., S. D., V. Š., Z. M., R. R., D. V. i B. R. te upravitelja jednog od osječkih grobalja kojima upravlja Ukop, no on je vrlo brzo pušten.

Ostala sedmorica su uhićena i u četvrtak su privedena sucu istrage s prijedlogom za određivanje pritvora, a paralelno s time radilo se na novim uhićenjima ostalih zaposlenika koji su pod sumnjom za počinjenje više kaznenih djela. Kako neslužbeno doznajemo, većinom se radi o osobama koje su radile na poslovima vezanim uz same pogrebe, odnosno grobarima i nosačima.

Iz izvora istrage doznajemo kako su i policija i DORH ostali iznenađeni razmjerima ovog organiziranog posla u koji su bili uključeni zaposlenici s praktički svih osječkih grobalja.

Navodno je krađa zlata i nakita bilo s pokojnika, bilo iz lijesova nešto što se već godinama događalo i na neki način prenosilo „s koljena na koljeno.“

Policija je, kako doznajemo, već dulje vrijeme pratila osumnjičene, a tek su prije nekoliko dana, kada su prikupili dovoljno informacija i dokaza o svemu izvijestili Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku, nakon čega je počela i službena kriminalistička istraga, koja je rezultirala uhićenjima.

Direktor Ukopa Milan Krišto, koji je na tu dužnost stupio tek nedavno, ostao je iznenađen kada je policija u srijedu ujutro došla u Ukop i počela privoditi njegove zaposlenike.

- Točno je da je policija privela neke naše zaposlenike na obavijesni razgovor i to je sve što vam u ovom trenutku mogu reći. U interesu istrage ne mogu i ne želim ništa komentirati - rekao je Krišto, koji se odjednom našao u ogromnim problemima vezano uz organizaciju rada, budući da mu je većina grobara završila u policiji. Stoga je povukao i neke izvanredne poteze te je dio radnika iz tehničke i drugih službi preusmjerio na groblja kako bi se pogrebi mogli nesmetano obavljati.

Kako doznajemo u Ukopu je zavladao kolektivni šok zbog ovih uhićenja, pri čemu brojni zaposlenici ne mogu vjerovati da je to istina, a pogotovo ako je točno da se to radilo već godinama.

Nikome nije jasno kako se to nije ranije doznalo i otkrilo. Iz policije o ovom slučaju tek šturo obavještavaju kako je u tijeku krim obrada nad nekoliko osoba po više kaznenih djela, pa je još uvijek nepoznato koliko dugo je to trajalo, o kolikoj količini zlata i drugog nakita se radi te kojim su se metodama počinitelji služili. U svakom slučaju, to je morala biti dobro uhodana i koordinirana akcija u koju je moralo biti uključeno više osoba.

- Jedna od mogućnosti da se nakit ukrade iz pokojnikova lijesa je u trenutku neposredno prije početka pogrebnog obreda, kada nosači zamole članove obitelji i ožalošćene da izađu iz mrtvačnica kako bi mogli zatvoriti lijes. Oni u tom trenutku ostaju sami unutra te je lako moguće da tada dođe do krađe.

Kao druga opcija ostaje pljačka starijih lijesova u vrijeme kada se otvori grobnica zbog pripreme pogreba novog pokojnika. Ta grobnica biva otvorena praktički pola dana, odnosno od jutra do završetka pogreba što je i više nego dovoljno vremena da se stari lijesovi otvore i iz njih uzme sve što se želi - rekao nam je jedan poznavatelj načina rada zaposlenika na grobljima.

Dio osumnjičenih već je priveden sucu istrage, a osim kaznenih djela protiv imovine gotovo terete se i za kazneno djelo povrede mira pokojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:33