KREĆE POSTUPAK

OSJEČKA GROBARSKA BANDA IDE NA SUD Mrtvacima su godinama krali satove, lančiće, zlatne zube...

 Emica Elvedji / CROPIX

OSIJEK - Grobari iz Osijeka uskoro će se naći pred sucem, nakon što je Optužno vijeće Općinskog suda u Osijeku potvrdilo optužnicu kojom se 16-ero okrivljenika, uglavnom bivših grobara i nosača u osječkoj komunalnoj tvrtki Ukop, tereti da su kroz više godina iz grobnica i lijesova preminulih osoba krali dragocjene predmete - zlatne lančiče, satove, narukvice, zlatne zube...

Činili su to, tereti ih se, uglavnom tijekom prekapanja grobnica ili prebacivanja posmrtnih ostataka, odnosno u mrtvačnicama prije zatvaranja lijesa. Optužnica protiv njih već je jednom bila na potvrđivanju, no sud ju je vratio Općinskom državnom odvjetništvu na doradu i nadopunu, što je u međuvremenu učinjeno, pa je sada optužnica potvrđena.

Obrana okrivljenih pak tvrdi da je u optužnici puno nedorečenosti i postavljaju pitanja o tome tko je vlasnik ukradenih stvari, jer za postojanje krađe stvar mora biti „tuđa“, a ovdje se još uvijek ne zna čija je to stvar.

Naime, optužnica govori o točno neutvrđenom broju pokojnika, ne znaju se njihova imena, niti grobnice u kojima je krađa izvršena, kao niti koliko je to puta učinjeno, zatim je li riječ o nepripadnoj imovinskoj koristi male ili velike vrijednosti... U svakom slučaju proces protiv osječkih „Maratonaca“ bit će jedan od najintrigantnijih u sudskoj praksi, a početak bi mu mogao biti iza Nove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 12:08