DRAMATIČNA POTJERA

FOTO Policija potvrdila: Pljačkaš s Laništa pucao si je u glavu, a danima prije pljačke smo ga pratili

Kod motela Plitvice pljačkaš se zaustavio, zaključao u automobil i odbio komunicirati s policijom
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Nakon dramatičnog oružanog obračuna na zagrebačkom Laništu između policije i pljačkaša banke na Jarunu u četvrtak navečer, PU zagrebačka potvrdila je na jutrošnjoj konferenciji za medije da si je pljačkaš sam oduzeo život pucnjem u glavu i da je u Vingoradskoj bolnici preminuo već jučer netom prije ponoći.

FOTO Dramatična potjera u Zagrebu: Pljačkaš banke umro u bolnici nakon obračuna s policijom

Iako policija službeno još nije otkrila inicijale pljačkaša kojemu je bilo 42 godine i koji joj je otprije poznat, iz neslužbenih izvora Tportal saznaje da se vjerojatno radi o Darku Miškiću. U Italiji je već odslužio zatvorsku kaznu jer je tamo pucao na policajca, a nakon povratka u Hrvatsku u policijsku evidenciju uveden je zbog niza kaznenih djela, većinom vezanih uz zlouporabu droge i seksualne delikte.

Upravo zbog njegovog profila, policija je zaključila da je iznimno opasan, a prije pljačke na Jarunu već ga je nekoliko dana pratila zbog sumnje da se sprema počiniti pljačku, iako tada još nije bilo moguće utvrditi koju banku se sprema orobiti.

Nakon pljačke poslovnice Privredne banke Zagreb na Jarunu svega nekoliko sati prije obračuna na Laništu, policija se, s obzirom na saznanja da je pljačkaš unajmio stan na Laništu, uputila pred njegov stan. S obzirom da se pljačkaš u stanu nalazio s djevojkom, za uhićenje su čekali da sam izađe iz stana kako bi izbjegli moguću talačku situaciju, s obzirom na opasni profil počinitelja.

Kad je konačno izašao oko 21:45, ušao je u svoj BMW zagrebačkih registarskih oznaka i pokrenuo auto. U tom su trenutku policajci izašli da ga uhite, no on se oglušio i odbio komunicirati s njima. Dao se u bijeg, a policija je ispalila nekoliko hitaca u prednji dio automobila , ciljajući u gume. Jedan policajac tom ga je prilikom čak pokušao izvući iz auta i pritom je pretrpio lakše ozljede.

Policija je počinitelja ganjala sve do motela Plitvice, gdje se on zaustavio, zaključao u automobil i odbio komunicirati s policijom. Ostao je sjediti za volanom i ubrzo zatim si je sam pucao u glavu.

Hitno je prevezen u Vinogradsku bolnicu gdje je preminuo nešto prije ponoći.

Policija je u autu pronašla ukradeni novac u iznosu od oko 400 tisuća kuna te pištolj koji je otuđio zaštitaru banke. Također, pronađena je odjeća u kojoj je počinio pljačku te nema sumnje da se radi o istoj osobi.

Sedma pljačka banke u Zagrebu u samo mjesec dana

Od 11. travnja do jučer ukupno je sedam banaka opljačkano u Zagrebu, a osim tragičnog završetka istrage o pljački PBZ-ove poslovnice na Jarunu, policija je razriješila još tri pljačke Splitske banke. Sve tri počinio je isti pljačkaš, inače klijent te banke. Policija je potvrdila da niti on niti njegovi slučajevi pljačke ni na koji način nisu povezani s pljačkom banke na Jarunu.

Ovaj pljačkaš ima 45 godina i nije otprije poznat policiji. Prvu je pljačku izveo 23. studenog 2011., kad je iz poslovnice Splitske banke u Maksimirskoj ulici otuđio 70 tisuća kuna, otevši pištolj zaštitaru.

Isti modus operandi upotrijebio je i 8. svibnja ove godine kad je ponovno opljačkao Splitsku banku, ovog puta u Vlaškoj ulici. Ponovno je zaštitaru oduzeo pištolj, ali je pobjegao bez novca.

Posljednju pljačku izveo je 23. svibnja, ponovno u poslovnici Splitske banke u Maksimirskoj, uzevši 7.800 kuna. Uhićen je nakon što su ga službenici banke prepoznali kao klijenta i sve dojavili policiji. Sve je pljačke izveo u svom VW Passatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:47