BEOGRADSKI INSPEKTORI U ZAGREBU

Europi dozlogrdili srbijanski mafijaši i njihovi atentati

Dvojac iz srbijanskog MUP-a sa sobom donosi i dokumente za zajedničku bazu podataka o organiziranom kriminalu u regiji

ZAGREB - Kako bi zaustavili sve češće obračune srbijanskih kriminalaca u Hrvatskoj, ali i zemljama EU, u Zagreb su doputovala dva inspektora kriminalističke policije Srbije.

Riječ je o ekspertima u borbi protiv organiziranog kriminala, koji u Srbiji već dulje rade na istrazi kriminalnih skupina, među kojima je i Zemunski klan čiji su se pripadnici Miloš Simović i Sretko Kalinić u utorak obračunali kod zagrebačkog jezera Rakitje. Inspektori srbijanskog MUP-a sa sobom nose i dio fajlova iz buduće srpsko-hrvatske baze podataka o organiziranom kriminalu u regiji.

- Kolege iz Srbije će zajedno s nama rješavati posljednji pokušaj ubojstva Sretka Kalinića, ali i neke druge slučajeve - pojasnio je Jutarnjem listu ravnatelj policije Oliver Grbić. Dva srbijanska kriminalista uspostavit će veze i s drugim europskim policijama kako bi stali na kraj obračunima srpskih mafijaša u zemljama EU.

Zagreb poprište obračuna

Takvih je atentata u posljednje vrijeme, kako doznajemo, bilo desetak, od kojih su neki posljedica operacije Balkanski ratnik. Zagreb je u posljednje vrijeme postao poprište niza obračuna srbijanskog krim miljea, priznaje i Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a.

- Uvjereni smo da je to rezultat antimafijaških kampanja u Srbiji, od kojih je Sablja bila prva, prilikom kojih se provode i masovna uhićenja više stotina kriminalaca. Pripadnici krim miljea u Srbiji zato u posljednje vrijeme izbjegavaju međusobne obračune na svom teritoriju.

Središnji ured

U strahu od masovnih racija i izvanrednog stanja kod kuće, sve češće se obračunavaju u Hrvatskoj, ali i zemljama EU. Zbog toga ćemo s kolegama iz Srbije, ali i policijama zemalja Europske Unije organizirati zajedničku strategiju u rješavanju tog problema - izjavio je Jutarnjem Krunoslav Borovec.

Nakon nedavnog sastanka ravnateljstava hrvatske i srbijanske policije u Osijeku, ekspertne grupe s obje strane počele su pripreme za formiranje jedinstvenog centra za borbu protiv organiziranog kriminala, čije će sjedište biti u Beogradu ili Zagrebu. Ukoliko središnji ured Centra bude u Beogradu, ravnatelj će biti dužnosnik hrvatske policije, i obratno.

Nestanci i likvidacije

Zagreb, 30. lipnja 2008., Tripo Penović, ubijen

Španjolska, srpanj 2009., Milan Knežević, ubijen

Beograd, 27. srpnja 2009., Slobodan Radonjić, nestao

Beograd, 8. listopada 2009., Branislav Šaranović, ubijen

Mostar, 13. listopada 2009., Branislav Obadović, ubijen

Šišan, 6. prosinca 2009., Aleksandar Ausilio, ubijen

Zagreb, 18. veljače 2010., Cvetko Simić, ubijen

Sarajevo, 25. ožujka 2010., Mario Tolić, nestao

Sarajevo, 25. ožujka 2010., Verner Ajdari, nestao

Kotor, 30. svibnja 2010., Dragan Dudić, ubijen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 22:36