TROVANJE ANTIFRIZOM

Dva šokantna obrata na početku suđenja fatalnoj Kristini: ‘Znate, izgubio sam pamćenje‘

Denis Matijašić, otrovani muškarac, osim problema s pamćenjem navodi da loše spava, ima noćne more i napadaje
 Robert Fajt/Cropix

Suđenje Kristini Ferko (28) iz Vrškovca, sela nedaleko Ozlja zbog pokušaja teškog ubojstva sumještanina Denisa Matijašića (42) započelo je danas na Županijskom sudu u Karlovcu.

Tužiteljstvo je tereti da je 22. siječnja prošle godine u Loviću Prekriškom pokušala Denisa otrovati etilen-glikolom, odnosno koktelom antifriza umiješanog u sok. Tražila ga je da popije smrtonosni napitak iz bočice Jane govoreći mu da će mu to opustiti mišiće, no njemu je pozlilo te mu je život spašen zahvaljujući brzoj reakciji liječničke intenzivne njege, provedenom hemodijalizom i priključenjem na respirator.

Na pitanje suca Leona Kovačića, koji predsjeda Vijećem suda, osjeća li se krivom, tiho je odgovorila: Ne.

Uslijedile su dvije neočekivane situacije. Prvo je sud odbio jedan od ključnih dokaza optužbe ocijenivši ga - nezakonitim. Radi se o prepisci SMS poruka iz Denisova mobitela s Kristinom u kojima ju je, nakon što mu je pozlilo kada je već došao kući i prije nego li je pao u komu, pitao: Što si mi to stavila u Janu, htjela si me ubiti, naći ću te, ako preživim".

image
Robert Fajt/Cropix

Ove je poruke pronašla Denisova sestra Dijana probivši šifru mobitela, i to nakon što je on već završio u bolnici i bio u komi, te je mobitel odnijela na policiju. No, sud je stava da je policija u tom trenutku morala zatražiti nalog suca istrage za pregled mobitela, a nikako ne da je to bio samo nastavak očevida, kako je smatralo tužiteljstvo, zbog čega je taj dokaz nevaljan.

Odmah nakon toga novi šok - žrtva Denis Matijašić sucu je rekao da ne može svjedočiti protiv okrivljene jer je izgubio pamćenje te se više ničega ne sjeća. Sudu je potom predao medicinsku dokumentaciju s psihijatrije. Iako se činilo da slučaj klizi na stranu obrane, ubrzo novi obrat. Oštećeni Matijašić je samo mislio da mora ponavljati ranije dan iskaz koji je zaboravio jer malo slabije pamti, ali se događaja sjećao, a onda je bio suglasan i da se u njegovoj nazočnosti na sljedećoj raspravi na sudu pregleda sadržaj njegovog mobitela koji je još uvijek na policiji, te pročitaju sporne poruke.

Sud je pokušao utvrditi vezu između okrivljene i oštećenika, no od njega nije dobio konkretan odgovor. Na pitanje suda jesu li bili u prijateljskoj vezi, on je odgovorio: tak-tak. Kaže da su se kobne večeri našli u autu "kako bi popričali o nekim stvarima", ona ga je s mjesta sastanka odvezla oko 2 km do Lovića Prekriškog.

- Dala mi je tu bocu i rekla da moram popiti, navalila je, rekla je da popijem do kraja, ja sam nasjeo. Popričali smo još nekoliko minuta, pješice sam otišao doma i više se ničega ne sjećam. Mama me pronašla ujutro s pjenom na ustima i pozvala hitnu - ispričao je Matijašić.

Na pitanje što misli zašto mu se to dogodilo, kazao je da ne zna, odnosno da sumnja. Ispričao je kako su ga nepravedno optužili da je 2016. godine Kristini ogrebao auto i polomio neke trsove, na što je on bio "pukao" pa joj je prijetio. No, navodi, poslije toga su se družili na zabavama i osobno, te su to izgladili, ali da drugog motiva ne vidi.

image
Robert Fajt/Cropix

Matijašić kaže da su mu ostale teške psihičke posljedice ovog događaja, osim problema s pamćenjem navodi da loše spava, ima noćne more i napadaje. Obrana je pokušala ukazati da je radio šest mjeseci na bojanju kada i tuš kabina kemikalijama, međutim, naveo je da je tamo radio šest mjeseci, prestao je tjedan prije događaja i nikada nije imao problema sa zdravljem u tom periodu.

Njegova sestra Dijana Matijašić je navela da je u porukama koje je uočila u njegovom mobitelu vidjela razgovor s Kristinom, broj nije bio memoriran, ali joj se obratio s "Kristina", te je potom po sjećanju ispričala što je u tim porukama pisalo, a kada je došao k svijesti sve joj je to u bolničkom krevetu brat prepričao. Ona je sporne poruke sačuvala i u svojem mobitelu.

Ispitane su i sudske vještakinje Marina Nestić, stručnjakinja za kemijsku tehnologiju i dr. Vedrana Petrovečki, specijalistica sudske medicine. Iako nisu utvrdile količinu kojom je otrovan, u kombiniranom vještačenju su utvrdile da je pacijent nedvojbeno bio otrovan etilen-glikolom, odnosno, njegovo stanje pri prijemu u Opću bolnicu Karlovac, dva dana i u Kliniku Fran Mihaljević u Zagrebu bio je u takvom stanju da ne bi preživio bez liječničke intervencije, hemodijalize i respiratora. Usprkos nekoliko hemodijaliza analizom metabolita utvrđeni su tragovi etilen-glikola, koji su bili u malim količinama. Dr. Petrovečki je iskazala kako bi se prema literaturi i s obzirom na posljedice (otkazivanje bubrega i upala moždane ovojnice) moglo raditi o minimalnoj količini od 100 ml antifriza, uvjetno, s obzirom da ovo sredstvo može imati veću ili manju koncentraciju etilen-glikola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:20