U ŽUPNOM DVORU

DJEČAKA SU I PRIJE OSTAVLJALI SAMOG Potresni detalji smrti djetešca koje se utopilo u jami kod Karlovca

 Robert Fajt / EPH

Nitko ne zna kako su izgledale posljednje sekunde prije tragedije koja je u ponedjeljak oko 13 sati potresla Gorince u općini Generalski Stol, ali i cijelu karlovačku regiju.

Zna se da je dječačić, koji bi za sedam dana napunio točno 18 mjeseci života, u dvorištu bio s petogodišnjim bratom. Majka je u početku bila s njima u neposrednoj blizini, no nakon što je izvjesila oprano rublje otišla je u župni dvor. Ostavila ih je da se igraju, pogledavajući tu i tamo je li sve u redu. Kako to obično biva u takvim situacijama, dovoljna je bila sekunda nepažnje. Tragičnu vijest donio joj je stariji sin. Majka je istrčala i izvukla sinčića iz plitke jame pune vode. Već tada nije disao, poplavio je i nije davao znakove života. Naišao je don Željko Kuten, svećenik koji upravlja župom Svetog Jurja i koji je na smještaj primio ovu obitelj. Uletjeli su u njegov automobil i požurili do Doma zdravlja u Generalskom Stolu. Sekunde su u tih nekoliko kilometara bile duge kao minute, minute kao vječnost. Liječnica je davala sve od sebe. Nadljudski napor nije bio dovoljan da tom pothlađenom tjelešcu vrati život. I tim Hitne medicinske pomoći iz Duge Rese jurio je uzalud.

Bez poklopca

Dugoreški policajci potpomognuti kriminalistima iz Karlovca, kao i županijskom državnom odvjetnicom Gordanom Križanić, koja je osobno došla rukovoditi očevidom, pokušavali su dati odgovore na pitanje kako se igra dvojice dječaka pretvorila u tragediju.

Na betonskom platou od nekoliko kvadrata, gdje su provodili vrijeme, rupa iskopana za vapnenac bila je bez poklopca, zatvorena samo s nekoliko dasaka koje su dječaci u igri bez problema mogli razmaknuti iako je na njima bio kamen. Povod za takvo što ne treba tražiti dalje od dječje znatiželje.

Dječakove roditelje spojila je crkva. Majka je iz Međimurja došla u katoličku udrugu Betlehem koja se skrbi o majkama koje je okolina odbacila zbog neželjene trudnoće. Udruga je iz Gorinaca otišla, ali je majka nagovorila dobrog dona, inače salezijanca (poslanje im je kršćanski odgoj mladih, siromašnih i napuštenih), da joj pruži krov nad glavom, kao i djetetu koje se u međuvremenu rodilo. Tu je upoznala supruga. O njegovoj se prošlosti malo zna, tek da je završio u katoličkoj udruzi JOB, na drugom kraju Karlovačke županije, koja beskućnicima pruža novu šansu za život. Vjenčali su se prije dvije godine i nastavili živjeti kod don Kutena. Osoba koja je dobro upoznata s njihovim životnim prilikama govori nam da žena, inače školovana teologinja, nije bila primjer idealne majke.

Novi suprug

Starijeg sina, kao i dječačića kojega je dobila s novim suprugom, često je ostavljala same, ili u društvu pet nemoćnih baka koje su živjele s njima. U sklopu župnog dvora naime uređen je dom za stare i nemoćne, gdje se župnik brine o pet baka (jedna je njegova majka), koje namaju dovoljno primanja da si plate klasični dom, a ne bi mogle živjeti samostalno. Majka je nažalost vrijeme uglavnom provodila gledajući televiziju i igrajući računalne igre. Osobe bliske svećeniku upozoravale su ga da bi mlade roditelje trebao “posjesti” te ih usmjeriti na drukčiji način života, no on bi im uvijek davao novu priliku.

Starački dom i igračke

Da se situacija razvija prema katastrofi nagovijestio je događaj od ljeta prošle godine, kad je dječačić napunio godinu dana i tek bio prohodao. Tijekom popodneva nestao je majci iz vidokruga. Svi su se dali u višesatnu potragu. Na kraju, dječak je ispuzao ispod svećenikova auta, gdje je bio zaspao, sugovornik nam kaže, u društvu psa.

Ako to nije bilo dovoljno upozorenje, sigurno jest ono otprije tri tjedna. Javnost je doznala da je 8. siječnja u 15.15 sati u domu u Gorincima buknuo požar, pri čemu je teške opekline zadobila 79-godišnja baka, a materijalna šteta bila je procijenjena na 95.000 kuna. Istražitelji su utvrdili da je požar izbio jer je svjetiljka pala na plišane igračke. Čudno je bilo pročitati iz policijskog izvješća da se dječje igračke nalaze u staračkom domu.

Danas znamo da su svjetiljku koja je gorjela razbili dječaci koji su opet bili ostavljeni s bakama.

Bojao se majke

Bojeći se majke, stariji je lampu zatrpao plišancima koji su neko vrijeme tinjali i potom buknuli. U posljednji trenutak polunemoćna baka spazila je manjeg dječaka i izvukla ga iz požara. Nije imala snage da pomogne starici koja je ležala do nje pa je ona stradala. Završila je u šok-sobi karlovačke bolnice i srećom se oporavila.

O svemu tome htjeli smo popričati sa svećenikom, koji nam je kratko rekao da on “nije ništa vidio i da se javimo roditeljima”. Majka nije željela razgovarati.

Obitelj nije bila pod tretmanom Centra

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih rekli sa nam da nisu poduzimali nikakve mjere obiteljskopravne zaštite u toj obitelji jer nisu zaprimili bilo kakvu prijavu za eventualno neadekvatno ponašanje roditelja prema djeci. Stoga roditelji nisu bili pod njihovim tretmanom.

Ipak, neslužbeni izvor u Centru za socijalnu skrb potvrdio nam je da je majka bila korisnica socijalne pomoći od početka 2013. godine do rujna 2014. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 03:19