PREDSJEDNIČKA KAMPANJA POD ISTRAGOM USKOK-A

Vidošević zaposlio Nevena Juricu za savjetnika u HGK

Istražuju se donacije prikupljene u predsjedničkoj kampanji 2009. godine i isplata 500 tisuća kuna vozaču Niki Puliću

Nadan Vidošević , bivši šef Hrvatske gospodarske komore, u predsjedničkoj kampanji 2009. angažirao je kao savjetnika Nevena Juricu, bivšeg veleposlanika Hrvatske u Washingtonu i stalnog predstavnika u UN-u, koji je u to vrijeme čekao početak suđenja zbog pronevjere državnog novca. HDZ-ovac Jurica tu je zimu bio bez posla, Ministarstvu vanjskih poslova morao je vratiti pronevjeren novac, a poslije je i osuđen na godinu i pol dana zatvora. Istražitelji su iz razgovora sa svjedocima iz HGK u aferi Remorker otkrili dosad potpuno nepoznat detalj iz Vidoševićeve predsjedničke kampanje koja je također, neslužbeno doznajemo, pod istragom.

Znalo troje ljudi

Jedan od svjedoka istražiteljima je ispričao:

- Viđao sam i Nevena Juricu u HGK u kampanji 2009. te sam siguran da je bio formalni zaposlenik HGK, za to je znalo još dvoje-troje ljudi, Zdenka Peternel, Nadan Vidošević i Neven Polić.

Neven Jurica jučer nam je potvrdio da je bio u angažiran u Vidoševićeoj predsjedničkoj kampanji.

- Nisam bio formalno zaposlen u Komori - tvrdi danas Jurica i nastavlja:

- Pomagao sam mu u kampanji po prijateljskoj liniji. Savjetovao sam Nadana jer sam imao iskustva u politici i zato što sam prijatelj s Polićem, koji je bio direktor kampanje. Za to nisam bio ni službeno ni neslužbeno angažiran, niti sam primao honorare. Pomagao sam mu s obzirom na iskustvo koje sam imao u takvim stvarima, ali se nisam pojavljivao u javnosti.

Ekipa koju je Vidošević okupio u vlastitoj predsjedničkoj kampanji zanimljiva je, doznajemo, danas i istražiteljima. Jer, prateći trag novca za koji se sumnja da je izvučen iz Komore, istražitelji su došli i do donacija prikupljenih u predsjedničkoj kampanji. Kampanju s aferom izvlačenja više od 30 milijuna kuna iz HGK od 2005. do 2011. povezuje i PR-ovac Davor Komerički, koji je bio angažiran u Vidoševićevoj predsjedničkoj kampanji 2009.

Nećak za direktora

Svjedok iz Komore ispričao je istražiteljima da je Komerički imao “otvoren ulaz kod šefa, odnosno Vidoševića, i da su ga svi u Komori znali pod nadimkom Dado.

- Vrlo je često dolazio u HGK, i to kad je dolazio k Nadanu Vidoševiću i Zdenki Peternel... - ispričao je svjedok te dodao:

- Poznato mi je da je Komerički radio i u predsjedničkoj kampanji 2009.

Na sastancima oko Vidoševićeve predsjedničke kampanje nalazili su se Polić, Komerički, Vidošević, Neven Jurica, Marica Vidaković iz Kraša te Tomislav Vidošević, brat Nadana Vidoševića. Važnu ulogu u kampanji imao je tada 30-godišnji direktor Polić, Vidoševićev nećak koji je počeo raditi u HGK kao vozač, a u nekoliko godina napredovao je do funkcije zamjenika direktora sektora za turizam.

U predsjedničkoj kampanji je kao Vidoševićev vozač bio angažiran i Niko Pulić, a jedan svjedok ispričao je istražiteljima:

- Tako sam, primjerice, vidio podatak o donaciji uplaćenoj Niki Puliću u iznosu od 500.000 kuna.

Nije prezao od psovki

Pulić, pak, tvrdi da mu taj novac nikad nije isplaćen.

- Nisam dobio ni od Komore, ni od Vidoševića, a ni od stožera iz kampanja ni jednu lipu, čak sam nekad i sam plaćao gorivo kad nije bilo sredstava. Radio sam to iz prijateljstva s Nadanom, mi smo kućni prijatelji, a mogu reći da sam i dandanas njegov prijatelj i da se s njegovom obitelji čujem svakodnevno - rekao je Pulić te dodao da ostale sudionike iz afere Remorker nije poznavao, a da je “gospođu Zdenku sreo svega dva puta u Komori”.

Svjedoci iz Komore istražiteljima su opisali i blizak prijateljski odnos Nadana Vidoševića i Zdenke Peternel, no svima je uvijek bilo zanimljivo to što su si međusobno persirali. - Ali kad bi se Vidošević naljutio, nije prezao od psovki, deranja, pa i vrijeđanja same Peternel i najbližih suradnika -ispričao je svjedok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:40