AKCIJA NAPRIJED

KOMENTAR JUTARNJEG Nadan i Sanader nisu gay, samohrani roditelji ni Srbi, a ipak su nas opljačkali

 CROPIX

Nadan Vidošević i Ivo Sanader Hrvati su, vjernici, katolici, rodom iz Dalmacije, oženjeni, ne u istospolnom već redovnom braku, koriste latinično pismo, bili su članovi političke stranke koja je, kažu, stvorila i obranila hrvatsku državu, vole umjetnost, hrvatski nogometni klub Hajduk i tradicionalne obiteljske vrijednosti.

Rođeni u splitskom akvatoriju, Sanader 1953. godine, Vidošević sedam godina kasnije, kao djeca voljeli su nogomet, društvo i jadransko-dalmatinsku pjesmu.

Svoj poslovno-politički uspon Sanader je započeo 1982. godine u Dalmacijaturistu, Vidošević dvije godine kasnije u Dalmacijacementu. Životi ambicioznih službenika presjecaju se deset godina kasnije, u jednoj od prvih HDZ-ovih Vlada: Sanader je zamjenik ministra vanjskih poslova, Nadan ministar gospodarstva.

Desetak godina nakon toga sjedit će kao stupovi nove političke elite: Sanader popularni premijer, Vidošević šef udruženja hrvatskih gospodarstvenika, visoki Dalmatinci s nekoliko kilograma viška, uvijek u skupom odijelu, šarmantni, uvjerljivi i lažljivi.

Zatim su opljačkali hrvatske građane.

Dok su to pomno radili, krajem 2000-ih i jedan i drugi planirali su se preseliti na Pantovčak. Sanaderov predsjednički plan propao je odlaskom s vlasti u ljeto 2009. godine, iste godine u kojoj je Vidošević izgubio izbore, a uskoro su i jedan i drugi izbačeni iz stranke koja ih je stvorila.

Sudbina je htjela da se Nadan Vidošević i Ivo Sanader, Hrvati, nekadašnji članovi HDZ-a, vjernici, obiteljski ljudi, ljubitelji umjetnosti, korisnici latiničnog pisma i navijači Hajduka ponovno susretnu, trideset godina nakon početka u dalmatinskoj privredi, dvadeset godina nakon rada u HDZ-ovoj vladi i deset godina nakon što su postali politička elita, ovaj put u zatvoru.

Čekaju ih sudski procesi radi optužbi da su nam ukrali desetke milijuna kuna. Svaki.

Sve nestale milijune, osjećaj nemoći i bijesa radi javne krađe odmah smo maknuli u stranu, a razne interesne skupine nameću nam da frustracije usmjerimo na ćirilicu, gay brakove, strane radnike, europske uhidbene propise i rijetkog policajca koji govori istinu.

Umjesto društvenog razgovora o sprečavanju novog HGK ili HAC-a, ne prestaju nam pričati o obitelji i stožerima.

Sanaderovoj i Vidoševićevoj nekadašnjoj stranci, jasno, ne žuri se da ponovno otvorimo temu općenarodne pljačke. A trenutni ministri radije će o biločemu osim o pravim opasnostima za hrvatske obitelji: nezaposlenost, siromaštvo, društvena nepravda i državni bankrot.

Sanader i Vidošević samo su nas opljačkali, isfrustrirali i razljutili, ali nisu tražili dvojezične ploče, nisu tražili da u Ustav ne ulazi diskriminacija, pa su elegantno izbjegli našu pozornost. Nju sad imaju puno bitnija društvena pitanja: tko s kim spava, koji Vukovar je vukovarskiji, je li samohrani roditelj ipak roditelj?

Možda je, na kraju, najteže od svega priznati da nas nisu prevarili oni, gayevi, samohrani roditelji, strani radnici ili vukovarski Srbi, nego naši, obiteljski ljudi, vjernici, ljubitelji klape, umjetnina i nogometa.

Našu akciju “Naprijed” možete pratiti na https://www.facebook.com/Naprijed

Svoje komentare i iskustva i dalje nam možete slati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:35