ŽRTVA PREVARE

Brođanin stavio oglas na internet, zaprepastio se kad je shvatio da mu je nakon toga ispražnjen tekući račun

Obratila mu se nepoznata osoba koja ga je navela da putem linka u sustav navodno sigurne web trgovine upiše broj kartice
Ilustracija
 Dragan Matic/Cropix

Bez više tisuća kuna ostao je 34-godišnji Brođanin kojem je nepoznata osoba skinula novac s bankovnog računa nakon što je lakovjerno dostavio podatke sa svoje bankovne kartice, izvijestila je u ponedjeljak slavonsko-brodska policija koja traga za počiniteljem.

Pokradeni muškarac prevaru je prijavio u petak 12. ožujka, no sve je počelo njegovom objavom o prodaji stvari u internetskom oglasniku. Nakon objave oglasa, obratila mu se nepoznata osoba koja ga je navela da putem linka u sustav navodno sigurne web trgovine upiše broj kartice, podatke do kada kartica vrijedi, generalije vlasnika kartice i CVV kod. Dostavljeni podaci trebali su navodno poslužiti za plaćanje u oglasniku ponuđenih stvari. Međutim, muškarac je uskoro shvatio da je obmanut jer mu je nepoznati kupac s računa u nekoliko transakcija skinuo više tisuća kuna.

Glasnogovornik policijske uprave Brodsko-posavske Damir Brezić Hini je potvrdio kako će u ovaj slučaj biti uključen i Interpol jer internetski trag prevare vodi prema Ukrajini.

U policiji taj slučaj opisuju kao klasični "phishing", kada obrascima na internet stranicama nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kod koji su potrebni kod internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, a gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

Policija nastavlja rad na pronalasku nepoznatog počinitelja te računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka, a građane poziva da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara te ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.

U cilju zaštite od mogućih prevara građane pozivaju i da instaliraju antivirusni softver na sve uređaje koji se spajaju na internet. Kada kupuju preko interneta građani bi kupnju trebali obaviti kod provjerenih on-line trgovina, koristiti kredite kartice i ne vjerovati "predobrim" ponudama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:03