NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivše državne odvjetnice osuđene na uvjetne kazne zatvora: Pogodovale su sinu bivšeg šefa zagrebačke policije

Predsjednik sudskog vijeća je rekao da je više toga u ovom slučaju bilo ‘čudno i nelogično‘, iako nije ušlo u zonu kaznenog djela

Željka Pokupec

 Damjan Tadic/Cropix

Željka Pokupec i Sineva Vukušić, bivše čelnice Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, proglašene su krivima za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno da su pogodovale Saši Burušiću, sinu bivšeg načelnika Policijske uprave zagrebačke Gorana Burušića, u vrijeme kada je Burušić mlađi bio pod istragom, piše Burin.hr.

Presudu je donijelo vijeće Županijskog suda u Rijeci pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova, koje je okrivljenicama izreklo uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora te plaćanje troška kaznenog postupka u iznosu od 2.000 eura.

Presuda nije pravomoćna i na nju postoji pravo žalbe.

Zaključeno je da su Pokupec i Vukušić 2013. godine pogodovale Saši Burušiću kao okrivljeniku u kaznenom predmetu USKOK-a. U optužnici se navodi kako je Željka Pokupec jednom podređenom tužitelju naložila da u vezi kaznene prijave ispita Sašu Burušića kao svjedoka, rekavši mu da je moguće da je i on poduzimao neke kriminalne radnje, te da zapisnik o ispitivanju sastavi na način da se ne vidi da je Burušić postupao nezakonito.

Kada je protiv sina šefa zagrebačke policije podnesena kaznena prijava zbog prijevare i drugog, Pokupec je zajedno s Vukušić nadzirala tijek istraživanja.

Nakon što je spis o slučaju iz zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva ustupljen USKOK-u, a istraga otvorena i protiv Burušića, Pokupec i Vukušić su naložile dvoje njima podređenih tužitelja da ih izvještavaju o svim radnjama i rezultatima, kako bi spriječile utvrđivanje koliko je stvarno u kriminalne radnje upleten Burušić, smatra sud.

Jedan je okrivljenik teretio Burušića u većoj mjeri od one koje je sam naveo Burušić, pa je Vukušić tijekom ispitivanja ušla u sobu za ispitivanje, te tom okrivljeniku uvjetovala nagodbu, da prizna krivnju i postigne sporazum oko kazne. Ispitivanje je prekinuto, a zapisnik nije potpisan ni uložen u spis, pa nije ni bio predmet daljnjeg istraživanja o kriminalnoj aktivnosti Saše Burušića.

Jedan od svjedoka u slučaju bio je i Mladen Bajić, bivši glavni državni odvjetnik, koji je rekao da mu okrivljene nisu ništa zatajile u referiranju slučaja.

Sudac Domagoj Vučkov naveo je niz situacija u postupanju Pokupec i Vukušić koje su bile neprimjerene, ali njima nisu ušle u sferu kaznenog djela. Primjerice, ispostavilo se da je Pokupec na ispitivanju Burušiću dala ‘šalabahter‘, kojeg je on držao ispoda stola, na koljenima, za vrijeme saslušanja. Sud smatra da mu je ‘skrojila‘ obranu kako bi odgovarao za što manji krimen, ali to nije i automatski kazneno djelo. Također, Pokupec je Burušiću jednom donijela ćevape u vrijeme dok je bio u istražnom zatvoru.

Predsjednik sudskog vijeća je konstatirao da je više toga u ovom slučaju bilo ‘čudno i nelogično‘, iako nije ušlo u zonu kaznenog djela.

Obje optuženice su porekle da su počinile kazneno djelo za koje se terete.

Željka Pokupec je u svojoj obrani naglasila da je upravo njihovim radom i angažiranjem došlo do pokretanja kaznenih postupaka protiv Saše Burušića i osuđujućih presuda.

– Saša Burušić je zbog nas dvije ‘profitirao‘ tako da je osim početnog predmeta na kraju okrivljen u još dva predmeta. Da smo htjeli pogodovati Saši nismo trebali raditi ništa jer policija samoinicijativno nije pokrenula ni jednu kaznenu prijavu. Nisam mu pogodovala, sve je rađeno u najboljoj vjeri, uz znanje nadređenih – naglasila je Pokupec, piše Burin.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:52