DETALJI UHIĆENJA

Horvatov odvjetnik: Biste li se vi sjećali s kim ste izmjenjivali SMS-ove 2018. godine?

Terešal smatra da je Ana Mandac u iskazu teretila druge kako bi poboljšala svoju poziciju

Darko Horvat

 Damir Krajac/Cropix

Od ministarske fotelje do zatvorske ćelije. Rezime je to subotnje akcije USKOK-a u kojoj je u Remetincu završio bivši HDZ-ov ministar Darko Horvat. Jutarnji list objavio je velik broj detalja o slučaju zbog kojeg je u subotu ujutro uhićen sad već bivši ministar. On se od subote navečer nalazi u Remetincu, u jednomjesečnom istražnom zatvoru, koji mu je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

U mobitelu njegove bivše pomoćnice Ane Mandac, u vrijeme kad je Horvat bio ministar gospodarstva, pronađene su poruke koje bi mogle biti važan dokaz u istrazi vezanoj za navodno nezakonite dodjele državnih potpora.

- To su SMS-ovi na koje se očitovao i moj branjenik, gospodin Horvat. Radi se o djelu iz 2018., pa pitam ja vas - biste li se sjećali s kim ste razmjenjivali SMS-ove 2018.? A jesu li svi autentični ili ne, nisam u to ulazio. To ćemo nakon uvida u spise - komentirao je za HTV Vladimir Terešak, odvjetnik Darka Horvata.

Terešak smatra da je svemu kumovao pokajnički iskaz Horvatove nekadašnje desne ruke Ane Mandac.

- Mislim da je, da se krene u ovu akciju, presudan bio detaljan, navodno pokajnički iskaz gospođe Mandac u petak, koji je navodno trajao više od tri sata. Naša je pretpostavka da je ona u tom iskazu teretila druge kako bi poboljšala svoju poziciju. Morate znati da je ona, osim što je drugookrivljena u ovom postupku, okrivljenica i u postupku Vjetroelektrane i pretpostavljamo kako je ona sad pričala, kako bi svoj položaj poboljšala, da ne kažem - i što je i što nije - rekao je Terešak za Dnevnik HTV-a.

Željka Pokupec, odvjetnica Ane Mandac, potvrđuje da je njezina klijentica u petak ispitana u USKOK-u, ali se, kaže, nije nagodila i nije postala pokajnik.

- Gospođa Ana Mandac je ovaj tjedan iznijela svoju obranu vezanu uz inkriminacije koje joj se stavljaju na teret. Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, ona ne može ni biti pokajnik u ovom kaznenom postupku. A isto tako u ovoj fazi nije moguće niti nagoditi se s USKOK-om vezano za inkriminacije - kaže Pokupec.

Horvatov odvjetnik pak poručuje da je bivši ministar u subotu istražiteljima objasnio što je bio čiji posao u njegovu bivšem ministarstvu gospodarstva te da mu je Ana Mandac bila osoba od najvećeg povjerenja.

- Koju je on doveo u ministarstvo i da nije posao ministra, što i nije, da radi rang-liste, da radi tablice s brojem bodova, već je on potpisivao ono što mu je ona donijela na potpis - objašnjava odvjetnik Terešak.

No iz SMS-ova se čini da se Horvata itekako pitalo tko će dobiti državni novac. Vidi se to na primjeru tvrtke Eko Kotor koja je tražila 199.900 kuna. Povjerenstvo joj je dalo premalo bodova jer posluje od 1989., a nema zaposlenih. Ana Mandac tad ministru šalje SMS u kojemu pita: "Koliko je Eko Kotor bitan, na ljestvici od 1 do 10?". Ministar joj odgovara "9", na što ona uzvraća: "OK". Novac je ubrzo isplaćen.

Osim Horvata, favorite mimo pravila je, čini se, imao tad saborski zastupnik, a danas potpredsjednik Vlade, Boris Milošević. Ani Mandac navodno je najprije poslao tablicu s imenima 15 tvrtki koje moraju dobiti novac, a zatim je popis produžio za još sedam poduzetnika.

"Javi kad stigne, ima li kakvih novosti za ovih sedam", piše joj Milošević.

Mandac uzvraća: "Trebalo bi biti OK, ali čekamo usklađivanje". Pa je, kako javlja HRT, za Miloševićeve favorite pronađeno dodatnih nešto više od milijun kuna.

Zbog takvog načina rada, kako je Jutarnji pisao, jedna službenica Ani Mandac šalje SMS u kojemu piše: "Ako budeš razgovarala s ministrom, upozori ga da će, ako revizija nađe ove potpore, snositi odgovornost. Ne postoji legalan način da se po jasno zadanim kriterijima Programa potpora odobri onima koji nisu ostvarili dovoljan broj bodova".

Slična upozorenja Horvatu su slali i zviždači, ali on, tvrde, nije ništa poduzeo da se ti navodi provjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 00:09