INTERVJU S DAMIROM BAJSOM

Prosvjedi nam nikako neće ugroziti sezonu. Bit će sjajna i zbog nereda u Egiptu

Dok na svjetskim sajmovima turizma Hrvatska pokušava privući što više gostiju, predstavljajući se kao mirna, fina, kulturna zemlja predivne prirode i odlične hrane, po hrvatskim gradovima kulminiraju prosvjedi u kojima se traži hitni odlazak Vlade, EU šalje poruku da pregovori ipak neće biti gotovi u lipnju, a monetarna vlast, banke i poduzetnici se mimo vlade dogovaraju kako spasiti ekonomiju.

Turizam ove godine mora spasiti ne samo prihode proračuna nego i tečaj kune sa što više deviza od stranaca, a jedna je od najvažnijih poluga i za privlačenje ulaganja. Što najavljuje ministar turizma Damir Bajs ?

Da li vas na turističkim sajmovima po svijetu puno ispituju o prosvjedima?

- Bio sam u Berlinu i postavili su mi samo jedno pitanje o tome. Uostalom, baš su u to vrijeme i u Njemačkoj prosvjedovali protiv nekih mjera vlade pa to nije ugrozilo njihov turizam.

Znači, ovi prosvjedi ne ugrožavaju sezonu?

- Dok su mirni i dok nema nasilja prosvjedi ne ugrožavaju turizam i ne utječu na sezonu.

Situacija u svjetskom turizmu sad je vrlo turbulentna. Egipat i Tunis imaju problema s turističkim imidžem. Već sada imate jednotjedne aranžmane iz Londona za Egipat i Tunis za 200 funti, s uključenim letom. Stoga smo i mi pripremili cijeli set dopunskih mjera za predsezonu i posezonu. Moramo sada biti aktivni jer sezona još nije odlučena, a booking za svibanj još nije dobar.

Koliko ćemo za dobru sezonu biti zaslužni mi sami, a koliko će nam koristiti problemi u Tunisu, Egiptu, Grčkoj...?

- Booking je krenuo u siječnju, dakle prije protesta u Tunisu. Njemačka je izašla iz recesije, pa je Nijemac optimističan i više ne čeka samo last minute ponude nego uzima i first minute aranžmane. Neću reći da nam zbivanja u Tunisu i Egiptu odmažu, ali nisu glavni razlog za bolji buking.

Ministar ste u vladi kao član HSS-a, stranke vladajuće koalicije. Što vi mislite o zahtjevima da izbori budu što prije? Je li to najbolje rješenje?

- Izborna je godina, ali neovisno o političkoj situaciji koja se mijenja iz dana u dan, cilj vlade jeste i mora biti završetak pregovora s EU jer je to strateško određenje Hrvatske.

Očito su jako male šanse da pregovori budu gotovi u lipnju. Nije li u tom slučaju bolje da se izbori održe što prije?

- Mi moramo raditi neovisno o činjenici da je ovo izborna godina. Hoće li pregovori biti gotovi u lipnju, vrijeme će pokazati.

Mislite li da EU ne bi htjela dovršiti pregovore s Hrvatskom kad njom više ne bi vladao HDZ i njegovi koalicijski partneri?

- Nije bitno čija je vlada, ali moramo znati da, čim raspišemo izbore, vlada postaje tehnička i ne može više ništa potpisivati.

Naravno da s izborima nećemo čekati ulazak u EU, ali pregovore s EU radi hrvatska Vlada i to možemo obavljati samo kao vlada koja ima puni mandat. Kad bi izbori bili na proljeće, ne bismo mogli potpisati sporazum. No, ako bi se pokazalo da završetak pregovora nije na vidiku...

Bi li tada bilo bolje da izbori budu što prije?

- Onda su to nove okolnosti pa ćemo sjesti za stol i vidjeti što učiniti.

HNB je nedavno objavila da oslobađa 850 milijuna eura za kreditiranje gospodarstva, prije svega prerađivačke industrije i turizma. Kakva ulaganja u turizam očekujete?

- Ovog trenutka mi smo završili jedan veliki posao koji je strateški iskorak hrvatskog turizma, a to je rješavanje pitanja turističkog zemljišta. Uredbom o koncesijama riješili smo problem oko 80 posto naših turističkih kapaciteta, omogućili smo da se krene u novi ciklus gradnje jer se ta zemljišta nalaze u turističkim zonama. Hotelijeri i kamperi rekli su da im se sada otvara mogućnost za novi investicijski ciklus, jer to do sada nisu mogli. Svaka mjera koja podupire te investicije je dobrodošla.

No, postoji problem: hotelijeri i neki bankari mi kažu da se u Hrvatskoj uopće ne isplati graditi hotel, posebno više kategorije, jer tu nema profita. Vi pak govorite da oni jedva čekaju mogućnost ulaganja. Tko ne govori istinu?

- Guverner Rohatinski rekao je da je razgovarao s bankarima i privatnim sektorom i da je novac koji oslobađa namijenjen ulaganjima u prerađivačku industriju i u turizam. Sigurno je da hotelijerstvo nije lak ni jednostavan posao, ali je sigurniji od nekih drugih. Ako želite dobit u kratko vrijeme, nemojte graditi hotel. Ako želite dugoročni posao, hotel je dobar izbor.

U što je u hrvatskom turizmu unosno ulagati? Da ste vi sada biznismen, a ne ministar, u što biste uložili?

- Kampovi i marine su svakako dobar izbor. Možete uložiti i u hotel, ali treba pogoditi što tržište želi.

A što tržište želi?

- Traži ponudu za raznoliki profil turista. Trebaju nam hosteli, kampovi svih kategorija, marine za megajahte i hoteli s pet zvjezdica. Hrvatska se po cijenama ne može mjeriti s Turskom, prije svega zbog skupoće radne snage, ali naš glavni adut je kvaliteta.

Znači, unosniji je hotel s pet zvjezdica nego onaj s tri?

- U Hrvatskoj su daleko najbrojniji hoteli s četiri zvjezdice.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 11:16