TURIZAM

Jedino su Istra i Kvarner imale manje turista, Lika i Zagreb sve popularniji

ZAGREB - Hrvatsku je prošle godine posjetilo nešto više od 10,6 milijuna turista, 3,2 posto turista više nego godinu ranije, dok je broj noćenja porastao za 2,6 posto, pokazuju podaci DZS. I dok su Dalmacija, Lika i Zagreb imali rast i broja dolazaka turista i noćenja, tradicionlane turističke uzdanice - Istra i Kvarner - zabilježile su mali pad fizičkog prometa turista. Zasad još nije poznato koliko je Hrvatska zaradila od turizma.

Zakazali domaći gosti

S obzirom na to da je i 2010. bila u znaku recesije, procjene stručnjaka govore da je i ukupna potrošnja turista, u najboljem slučaju, ostala kao 2009 kada je iznosila 7,3 milijarde eura. na istoj razini, ili da se čak neznanto i smanjila.

- Po onom što možemo čuti od hotelijera, čini se da je potrošnja turista ostala na razini 2009. ili je čak bila nešto manja - ocjenjuje Sanda Čorak, ravnateljica Instituta za turizam. Mnogi domaći turisti lani su si uskratili odlazak na odmor. Bilo ih je 5,3 posto manje nego godinu prije, dok su kod noćenja podbacili za 5,8 posto u odnosu na 2009.

Više zaposlenih

Unatoč tome, ministar turizma Damir Bajs ističe kako je 2010. bila dosad rekordna turistička godina, zbog čega je turizam više i zapošljavao nego ranijih godina.

- Mi smo time ostvarili naš cilj i povećali svoj tržišni udio u europskom turizmu. Ukratko, ostali smo korak ispred konkurencije - zaključuje Bajs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 13:24