‘JEZIK I GOVOR‘

Zašto se jezik govori, a ne priča? Odgovor na pitanje zna viša lektorica na Croaticumu

Bilo bi neprimjereno reći da su dvojica predsjednika na sastanku pričala o nekoj važnoj temi. Treba reći - razgovarala

Marica Čilaš Mikulić

 Screenshot/Jutarnji.hr

"Jezik se govori, a ne priča", ističe u emisiji "Jezik i govor" dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, viša lektorica na Croaticumu - Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Glagol govoriti je praslavenskog podrijetla. Prvo mu je značenje imati sposobnost riječima prenositi poruku. No može značiti i iznositi kakav sadržaj, primjerice - 'taj roman govori o potrazi za identitetom'. Jedno od njegovih značenja je i razgovarati, na primjer - 'željela bih govoriti s vama', umjesto razgovarati. Može se reći govoriti brzo ili polako, tečno, točno, kroz nos... Ili govoriti strani jezik. Glagol pričati znači usmeno kazivati ili pripovijedati, a drugo mu je značenje razgovarati. Dakle glagoli govoriti i pričati se podudaraju u značenju razgovarati“, objašnjava Čilaš Mikulić i upozorava kako se glagoli pričati i razgovarati ne mogu zamijeniti u svim kontekstima pa bi tako bilo neprimjereno reći da su dvojica predsjednika na sastanku pričala o nekoj važnoj temi. Treba reći - razgovarala. No nakon sastanka, oni mogu pričati ili čavrljati o različitim temama.

"Dakle glagol pričati ima komponentu značenja koja uključuje neobvezatnost i ležernost. Također nije isto imati dar govora i dar pričanja jer ne znači da svi koji mogu proizvesti govor znaju i dobro pričati. Recimo, neki bolje pričaju viceve, a neki lošije. Od glagola pričati često dolaze i izvedenice ispričati, pa napričati, što znači nalagati ili iznositi sumnjiv sadržaj, dok napričati se znači voditi dug razgovor do mile volje, zapričati pak znači zanijeti se u pričanje... Od glagola govoriti dolazi izvedenica progovoriti što znači početi govoriti pa zatim pregovarati, nagovarati, izgovarati…“, nabraja profesorica Čilaš Mikulić.

Dodaje kako je glagol pripovijedati u jednom značenju istovjetan s glagolom pričati dok mu je drugo značenje - voditi pripovjednu nit odnosno proizvoditi prozu. Govorenje se, kaže, također može izreći i glagolima kazati, kazivati, šaptati, šaputati, mucati, zamuckivati, vikati, izustiti, zboriti, brbljati, čavrljati…

Poštovani čitatelji i gledatelji, pitanja u vezi hrvatskog jezika i govora možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:32