STIGLI U ZAGREB

Uhićene suce uskoro će ispitati u Uskoku, Tadićev odvjetnik: ‘Nije mi jasna njegova uloga‘

U Zagreb su najprije dovedeni suci Krušlin i Kvesić. Nakon njih bi trebao biti doveden i Drago Tadić, a potonm i sudac Vekić
Darko Krušlin, Ante Kvesić, Zvonko Vrban i Drago Tadić
 Vlado Kos/Ivan Perić/Cropix

Uhićene osječke suce i poduzetnika, nakon pretrage domova i ureda, očekuje ispitivanje u zagrebačkom sjedištu Uskoka i noć u policijskom pritvoru.

Uskok i policija u srijedu su, ne navodeći identitete, potvrdili uhićenja trojice osječkih sudaca koje je bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić prozvao za korupciju. Uz suce Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, uhićen je i osječki poduzetnik Drago Tadić.

U Zagreb su, kako se neslužbeno doznaje, najprije dovedeni Krušlin i Kvesić. Nakon njih bi pritvorskom nadzorniku, a potom i u Uskok trebao biti doveden i Tadić, a kao posljednji sudac Vekić.

Kako je poručio odvjetnik Drage Tadića, Rafale Krešić, ispitivanje njegovog klijenta trebalo je početi oko 17 sati.

- S obzirom da u ovom trenutku ne raspolažemo detaljnom poukom o pravima, ne znamo u ovom trenutku zbog čega ga se tereti. Prema onome što izvještavaju mediji, vjerojatno je riječ o kaznenom dijelu davanja mita, s tim da mi uloga gospodina Tadića za sada nije jasna. To ćemo znati kada bude ispitan, kazao je Krešić.

Nakon ispitivanja u Uskoku taj specijalizirani odjel Državnog odvjetništva protiv osumnjičenih bi trebao pokrenuti istragu, a zatraže li za nekog od uhićenih istražni zatvor o tome će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

"Udar na osječki Županijski sud"

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban kazao je u srijedu da je uhićenje trojice sudaca "udar na Županijski sud u Osijeku u smislu funkcioniranja suda", ali da neće doći do zastoja u radu.

"Nije jednostavna situacija kada ostanete bez tri suca koji su uhićeni. To je udar na Županijski sud u Osijeku u smislu funkcioniranja našeg suda", rekao je Vrban.

Po njegovim riječima, Županijski sud će se reorganizirati u tehničkom smislu, ali ostaje "problem ugleda prema strankama onih koji ostaju raditi".

"Predmete uhićenih smo podijelili drugim sucima i neće doći do zastoja u radu Županijskog suda, ulažemo pojačane napore kako bi sve funkcioniralo u radu", rekao je Vrban Hini.

Zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem kojega su osudili zbog izvlačenja novca iz Dinama Državno sudbeno vijeće je ranije na prijedlog predsjednika osječkog Županijskog suda pokrenuo stegovni postupak protiv sudaca Krušlina i Vekića.

Novac, putovanja, odjeća i cipele...

Upitan je li iznenađen tim događajem, Vrban je u izjavi za N1 rekao da on nije nagađao što će se dogoditi te da je, kada je saznao da su se suci nedopušteno družili s Mamićem, poduzeo radnje za koje je ovlašten.

„Nisam se bavio tvrdnjama za mito i korupciju, time se trebaju baviti nadležna tijela”, rekao je Vrban.

Pritom nije želio komentirati informacije da su suci od Mamića mito u novcu, raznim putovanjima, cipelama ili odjeći kako bi ga oslobodili na suđenju u kojem je na kraju pravomoćno suđen na šest i pol godina zatvora.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec kazao je da je za sudačku udrugu bitno da se utvrdi istina i najstrože kazne kriminalne radnje, ako ih je netko počinio.

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je predsjednika suda Zvonka Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio oko 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 11:45