VELIKA AKCIJA

Ispitan i treći osječki sudac, sve je porekao. Očekuje se odluka o istražnom zatvoru

Uskok sada treba odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor ili će ih pustiti da se brane sa slobode
Privođenje Zvonka Vekića
 N1, Ivan Peric/Cropix

Osječki sudac Zvonko Vekić na ispitivanju u Uskoku porekao je sve što mu stavljaju na teret, potvrdila je u četvrtak njegova odvjetnica. Iznosio je obranu, odgovarao na pitanja i sve porekao, kazala je odvjetnica nakon ispitivanja u sjedištu Uskoka u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

Nakon ispitivanja posljednjeg od četvorice uhićenih Uskok treba odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor ili će ih pustiti da se brane sa slobode. Uz trojicu sudaca - Vekića, Darka Krušlina i Ante Kvesića, u Osijeku je u srijedu uhićen i poduzetnik Drago Tadić.

Noć su proveli u policijskom pritvoru na zagrebačkim Oranicama, a sve osim Vekića još su u srijedu u poslijepodnevnim i noćnim satima ispitali Uskokovi tužitelji. Svima su prethodno pretraženi domovi i uredi.

Vekić je na ispitivanje u sjedište Uskoka u zagrebačkoj Vlaškoj ulici doveden u četvrtak nešto prije 8 sati.

Pavasović Visković: 'Iza Mamića stoji pravnički um'

Krušlinovo ispitivanje jučer je trajalo oko dva i pol sata, nakon čega je njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković dao izjavu.

Na pitanje o Mamićevim optužbama s USB sticka rekao je kako je USKOK od kad im je stigao taj USB ispitao niz svjedoka te da misli da su neke od Mamićevih navoda demantirali.

- Kod Krušlina je problem taj što je on osudio Zdravka Mamića vrlo strogo, vodio taj postupak. Podsjećam da su u ovoj zemlji samo Sanader i Mamić osuđeni u visokoprofilnim spisima. I Krušlin je doživio da u lisicama završi na USKOK-u zbog jedne, moram mu odati priznanje, vrlo spretne manipulacije Zdravka Mamića koji je očito dobro vođen. Mislim da iza cijele priče stoji nekakav pravnički um koji ga vodi kroz sve ovo skupa i koji ima za cilj da se na Ustavnom sudu ukine ta presuda. Međutim, ipak sam uvjeren da na kraju balade suca Krušlina neće uspjeti dovesti u vezu s nekakvim koruptivnim djelom - rekao je Pavasović Visković za N1.

Optužbe Zdravka Mamića

Osječki suci su uhićeni zbog optužbi odbjeglog čelnika Dinama Zdravka Mamića da im je dao mito u novcu, putovanjima, cipelama ili odjeći kako bi ga oslobodili optužbi za izvlačenje novca iz Dinama zbog čega je u konačnici pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a očekuju ga i novi postupci.

Zbog druženja s Mamićem kojemu su sudili Državno sudbeno vijeće ranije je pokrenulo postupak protiv Vekića i Krušlina za koje je predsjednik osječkog Županijskog suda zatražio trajno razrješenje sudačke dužnosti.

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je predsjednika suda Zvonka Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio oko 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.

Svoje tvrdnje odbjegli Mamić ponovio je i na ispitivanju koje je putem međunarodne pravne pomoći sredinom svibnja održano u Livnu.

Krušlinov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković ponovio je nakon sinoćnjeg višesatnog ispitivanja njegova branjenika u Uskoku da je Krušlin Mamića osudio vrlo strogo. Kazao je kako smatra da iza cijele priče stoji pravnički um koji Mamića vodi kroz sve s ciljem da se na Ustavnom sudu ukine presuda za izvlačenje novca iz Dinama.

Odbjegli Mamić izjavio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV da bi mu država zbog ovog slučaja trebala dati oprosnicu, ali i da se nikada neće vratiti u Hrvatsku te da će u BiH zatražiti politički azil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:45