KLASA ZA SEBE

Testirali smo četiri modela iPhonea 13: Kamera sjajna, performanse munjevite, samo su problem cijene...

Dizajn iPhonea 13 je većinom ostao isti - “notch” na vrhu ekrana je napokon prilično smanjen u odnosu na prethodnike
iPhone 13 Pro Max, iPhone 13 Pro, iPhone 13 i iPhone 13 mini
 Ilija Matanović/Jutarnji List

U već ustaljenom dvogodišnjem ciklusu iPhonea ova je godina vrijeme za evolucijski pomak u dizajnu iPhonea, bez velikih intervencija, ali s podosta unapređenja u unutrašnjosti uređaja. Jutarnji je temeljito testirao sva četiri modela iz nove game - iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max - i ovdje donosimo naše dojmove i mišljenje o svim prednostima i manama svakog pojedinog telefona.

image
iPhone 13 Pro Max, iPhone 13 Pro, iPhone 13 i iPhone 13 mini
Ilija Matanović/Jutarnji List

DIZAJN I IZRADA

Dizajn iPhonea 13 je većinom ostao isti - “notch” na vrhu ekrana je napokon prilično smanjen u odnosu na prethodnike, za oko 20 posto, dok su leće na grbi kamere malo prearanžirane u odnosu na iPhone 12 i sada su postavljene dijagonalno. Regularni iPhone 13 te iPhone 13 mini dolaze u šest boja - ružičasta, crna, plava, crvena, srebrna i zlatna, s poleđinom koja je glatka i relfektivna (osim grbe kamere, koja je matirana). Boje su izvrsne, ali kao i skoro uvijek s glatkim pozadinama previše su prijemčive za otiske prstiju.

image
iPhone 13 Pro Max, iPhone 13 Pro, iPhone 13 i iPhone 13 mini
Ilija Matanović/Jutarnji List
image
iPhone 13 (lijevo) i iPhone 13 Pro identičnih su dimenzija, ali imaju različite finiše na poleđini
Ilija Matanović/Jutarnji List

Pro inačice su nešto teže, jer i dalje imaju obrub oko ekrana izrađen od nehrđajućeg čelika, dok je kod regularnih modela riječ o aluminiju. Pro verzije dolaze u četiri boje - crna, srebrna, zlatna i fenomenalna svijetloplava, koja se presijava iz plave u skoro bijelu - a poleđina je izrađena u mat finišu, koji odlično odbija otiske prstiju (ovdje je pak grba kamere sjajna). Premda je to stvar ukusa, osobno mi se puno više sviđa matirani finiš Proa od ulaštenog. iPhone 13 Pro ima jednak raspored triju kamera na poleđini kao iPhone 12 Pro, iako je sama grba kamere nešto veća.

Što se tiče izrade, kao što vjerojatno možete i pretpostaviti, nema se ništa za prigovoriti; svi su materijali vrhunski, telefoni su izvanredno izrađeni i na 10 metara udaljenosti se vidi da je riječ o vrhunskim proizvodima. Telefoni su otporni na vodu i prašinu po standardu IP68. Naravno, najveća razlika je u veličinama: 13 mini ima ekran dijagonale 5,4 inča, 13 i 13 Pro su jednake veličine s ekranima od 6,1 inč, a 13 Pro Max ima ekran od 6,7 inča.

Oba srednja uređaja su otprilike idealnih dimenzija. Izvanredno leže u ruci, bez problema se koriste jednom rukom (čak i ako su te ruke manje), a premda rubovi jesu dosta oštri i nakon duljeg držanja u ruci čovjeku postaje malo nelagodno, svaka racionalna osoba ionako će iPhone najčešće držati u nekoj vrsti maskice, tako da taj aspekt možda i nije tako veliki problem. Ekrani će možda u početku biti malo maleni za sve one koji su u ovoj eri ogromnih telefona navikli na veće dijagonale, ali nakon nekog vremena bit će i više nego dovoljni.

No ako baš ne možete živjeti bez velikog ekrana, odgovor je iPhone 13 Pro Max. Međutim, zbog načina konstrukcije uređaja 13 Pro Max je naprosto preširok. Naime, kako bi zadržao identične dimenzije bridova oko zaslona, što zbog svoje simetrije jest estetski vrlo privlačno, bočni bridovi su zapravo vrlo široki. Posljedično, i sam telefon je malo preširok, a kada se na to još doda i maskica, postaje praktički nemoguće normalno ga koristiti jednom rukom.

Na sasvim suprotnoj strani spektra je 13 mini - sa svojim minijaturnim dimenzijama djeluje kao telefon iz nekih drugih vremena i mora se priznati da je dosta praktično imati tako malen i lagan telefon na kojemu se sve na ekranu može dosegnuti jednom rukom bez izvođenja ikakve gimnastike. Ali ekran bi mnogima mogao biti premalen za današnje potrebe (meni definitivno jest), a i tipkovnica je na tako uskom ekranu strašno mala i potrebno je neko dulje vrijeme na prilagodbu. No za nekoga tko želi vrlo kompaktan uređaj i ne konzumira previše medijskog sadržaja, mini je odličan izbor.

EKRAN

Apple je, nažalost, po pitanju ekrana napravio veliku distinkciju između dviju klasa: dok su Pro modeli dobili Super Retina XDR zaslone s Pro Motion tehnologijom (objasnit ćemo što to točno znači), regularni modeli nisu. Posljedica toga je da su ekrani na iPhoneu 13 Pro napokon dostigli Android konkurenciju, a po mom mišljenju i prestigli, te da je riječ o apsolutno najboljem zaslonu na današnjem tržištu pametnih telefona. Rezolucija nije povećana, ali jest svjetlina, koja ide do 1200 nita, a konstantno je na 1000 nita, što znači da je vrlo, vrlo svijetao. Reprodukcija boja je praktički savršena, ekran je identičan iz svih kuteva, crne su na ovim OLED panelima vrhunske.

No najveći dobitak je u spomenutoj tehnologiji Pro Motion: radi se o tome da je Apple napokon plasirao ekrane s frekvencijom osvježavanja slike do 120 Hz (podsjetimo još jednom da to donosi dramatično uglađeniji rad i prikaz slike, jer se prikaz osvježava 120 puta u sekundi, umjesto standardnih 60 puta u sekundi kod 60 Hz). Točnije, iPhone 13 Pro ima varijabilnu frekvenciju osvježavanja ekrana od 10 do 120 Hz, što znači da se brzina prilagođava ovisno o tome što se trenutno prikazuje na zaslonu, radi uštede baterije. Upareni sa zbilja odličnim stereo zvučnicima, uživanje u multimediji na iPhoneu 13 Pro je doista uživanje.

Ekrani na 13-ici i 13 mini su, nažalost, ostali na 60 Hz. Što i dalje ne znači da su loši, dapače, ali je prilično razočaravajuće i malo cinično od Applea što ekrani u ovom cjenovnom rangu nemaju tu značajku. Riječ je o istim onim panelima kakvi su bili ugrađivani na lanjske Pro modele, što znači da je riječ o Super Retina XDR OLED ekranima s tehnologijama HDR10 i Dolby Vision, koji su među najboljim 60-hercnim ekranima koji se mogu dobiti, no to, nažalost, danas više ne bi trebao biti standard.

SOFTVER I PERFORMANSE

Telefone pogoni novi sistemski čip A15 Bionic sa 15 milijardi tranzistora, sa 6-jezgrenim procesorom (dvije jezgre za visoke performanse i četiri štedljive) te 4-jezgrenim grafičkim procesorom, kao i 16-jezgrenim “neural engineom”. Performanse su, očekivano, munjevite, iako se primjećuje dosta zagrijavanja kod zahtjevnijih zadataka, što je pomalo zabrinjavajuće. Ona ponajbolja stvar kod Appleovih telefona vrijedi i dalje - sve jednostavno radi i radi fluidno te bez pucanja. Softver je iOS 15 s nešto novih trikova u rukavu, kao što je poboljšani sustav notifikacija, kod kojeg se na poruke se može odgovarati iz lock screena.

BATERIJA

Baterija kod iPhonea, srećom, iz godine u godinu sve više napreduje. Osim po pitanju punjenja, ono je i dalje katastrofalno sporo i to je pomalo neoprostivo. O neisporučivanju adaptera za punjenje uz telefon vjerojatno više nema smisla prigovarati, ali i to ostaje vrlo ciničan potez. No kada je o samim baterijama riječ, stvari stoje iznenađujuće dobro - nijedan uređaj nije me iznevjerio i ostavio bez struje do kraja dana, premda spadam u red korisnika koji telefone crpe do maksimuma. Ukratko: baterijski je šampion model 13 Pro Max, zatim regularni iPhone 13, potom 13 Pro i na začelju je 13 mini.

Ako bismo za primjer uzeli prosječan dan mog korištenja telefona (uvijek dosta Netflixa, YouTubea, i Deezera, uz podosta surfanja, više na Wi-Fiju nego na 4G), stvari stoje ovako: baterija Pro Maxa je doista fantastična - sa 7 sati upaljenog ekrana, a najveći dio toga na 4G internetu koji troši više baterije od Wi-Fija, na kraju dana ostalo mi je izvrsnih 48% baterije. To znači da je u praksi zapravo riječ o dvodnevnom uređaju. iPhone 13 Pro je s nešto mane od 7 sati upaljenog ekrana i podjednakim modelom korištenja (osim što sam nešto više bio na Wi-Fiju) bio na 37 posto. Baterija na regularnoj 13-ici je sa 7.37 sati upaljenog ekrana završila dan na 30 posto (praktički cijelo to vrijeme uređaj je bio na 4G-u, što je sigurno imalo utjecaja na rezultat). 13 mini je sa 6.18 sati upaljenog ekrana došao do 39 posto baterije.

KAMERA

Ako treba istaknuti nešto kod kamere na iPhoneu 13 onda je to video: danas naprosto ne postoji nijedan drugi pametni telefon koji tako dobro bilježi video od iPhonea. Počevši od same činjenice da je iPhone jedan od rijetkih telefona koji nudi mogućnost snimanja u kinematografskom formatu od 24 sličice u sekundi, preko samog hardvera i sve do načina procesiranja, ove su kamere idealno optimizirane za video. Posebno to vrijedi za Pro inačice, koje osim što imaju dodatnu 3X telefoto kameru imaju i LiDAR senzore, iste one koje za mapiranje okoliša koriste samovozeći automobili.

image
iPhone 13
Ilija Matanović/Jutarnji List
image
Ultraširoka kamera, iPhone 13 Pro
Ilija Matanović/Jutarnji List

To im omogućuje da bolje odvajaju pozadinu od subjekta, rezultat čega je novi način snimanja nazvan "Cinematic". Cinematic fenomenalno zamućuje pozadinu u videu, zbilja ne izgleda kao ništa što smo dosad imali prilike vidjeti na pametnim telefonima. Naravno da rezultat nije uvijek savršen, jer je riječ o ponajprije softverskom rješenju, pa se ponekad u procesiranju zablura nešto što ne treba ili ne zablura nešto što treba, ali u globalu stvar funkcionira senzacionalno. Fokus je precizan i prelazi s osobe na osobu bešavno, kada treba biti je i fantastično brz, a da prelazak pritom nije skokovit i trzav, nego uglađen.

image
iPhone 13 Pro
Ilija Matanović/Jutarnji List
image
Selfie kamera, iPhone 13
Ilija Matanović/Jutarnji List

Fotografije su također značajno poboljšane. Posebno one koje je najteže izvesti - slike u uvjetima slabijeg osvjetljenja, u interijeru, u polumraku. iPhone 13 Pro neće, kao pojedini Androidi, iz potpunog mraka moći izvući savršeno vidljiv pogled, ali će snimiti prilično oštre i precizne fotke u situacijama koje su puno češće, kada ste u interijeru i nemate dovoljno svjetla, ili kada je već prošao “golden hour” i suton već vlada. Telefoto leća nema takvu konzistentnost u bojama kao druge dvije leće (sve tri kamere imaju senzore od 12 megapiksela) i više baca na žuti, topliji spektar. Ali optika je vrlo dobra, slike su oštre i dinamički raspon je dobar.

image
Noćni način snimanja, iPhone 13 mini
Ilija Matanović/Jutarnji List
image
Makro kamera, iPhone 13 Pro
Ilija Matanović/Jutarnji List

Kamera regularnih modela je u većini scenarija blizu onoj kod Pro modela, fotografije su konzistentne kroz obje leće (širokoj i ultraširokoj), a premda ima Cinematic način rada, ovdje nije tako izvanserijski kao kod Pro modela. Selfie kamera je identična kod svih telfeona i po običaju je izvrsna, s pogođenim tonovima kože, bojama i dinamičkim rasponom te solidnim portretnim načinom rada. Također, makro snimanje je dovedeno na razinu koja ne postoji nigdje drugdje na pametnim telefonima, snimke koje se mogu ostvariti su doista spektakularne, i kod fotografija i kod videa, a uređaj sam prepoznaje kada se treba prebaciti u makro način rada.

ZAKLJUČAK

Naposljetku, naravno, u obzir treba uzeti i cijenu. iPhone nipošto nije pristupačan telefon niti nudi dobru vrijednost za novac, ali je uvijek bio i ostaje klasa za sebe. Najmanje skup je iPhone 13 mini, koji košta od 6729 kuna nadalje, a iPhone 13 je od 7569 kuna nadalje. Razlika u odnosu na lanjske verzije ovih iPhonea jest u tome što se u osnovnom modelu sada dobiva 128 gigabajta memorije, umjesto zbilja nedostatna 64 gigabajta. iPhone 13 Pro (također sa 128 GB interne pohrane) košta od 9689 kuna, dok iPhone 13 Pro Max (128 GB) stoji od 10.549 kuna nadalje.

Kada se sve uzme u obzir, najbolji od ova četiri uređaja, po mom sudu, je iPhone 13 Pro - ima idealne dimenzije, izvanserijski zaslon, kameru i performanse, a baterija je napokon dovoljna za jedan dan žešćeg korištenja. iPhone 13 Pro Max bih preporučio samo u slučaju da vam je doista potrebna značajno izdržljivija baterija i/ili apsolutno zahtijevate još veći ekran, a možete živjeti s vrlo glomaznim i teškim telefonom. Regularni iPhone 13 jest 2000 kuna manje skup od svog Pro brata, ali nedostaju mu upravo oni detalji koje je Apple najviše popravio ove godine na iPhoneu - 120-hercni ekran i svemirsko snimanje videa. Pa kada je stvar već takva, umjesto obične 13-ice prije bih onda sačuvao još novca pa kupio neki od prošlogodišnjih modela iz linije 12, koji ne zaostaju značajno za novom generacijom. 13 mini je, kako smo spomenuli, idelan za sve koji ne troše previše baterije na multimedijske sadržaje, a žele malen i lagan uređaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:54