Peek performance

Apple predstavio novu generaciju najjeftinijeg iPhonea, evo koliko će koštati u Hrvatskoj

Prvi čovjek Applea Tim Cook predstavlja novi iPhone

 Brooks Kraft/AFP
Osim novog iPhonea, Apple je predstavio i iPad Air te stolno računalo Mac Studio i monitor Studio Display

Na događaju pod nazivom Peek Performance Apple je danas predstavio nekoliko novih uređaja, među kojima se svakako najviše ističe nova generacija njihova najmanje skupog pametnog telefona - iPhone SE.

Što se tiče dizajna, kod iPhonea SE nije se zapravo promijenilo ništa i riječ je o telefonu koji - barem s prednje strane - izgleda jednako kao iPhone 6 iz 2014. godine. Dakle, ima za današnje pojmove dosta maleni 4,7-inčni LCD Retina ekran s velikom bradom i čelom te TouchID tipku. Međutim, u unutrašnjosti je riječ o uređaju koji se ne razlikuje previše od najskupljih i najsuvremenijih iPhonea. Prije svega, pogoni ga Appleov sistemski čip A15 Bionic, isti kakav se može naći u iPhoneu 13.

image

Nova generacija iPhonea SE vuče dizajn još od iPhonea 6 iz 2014. godine

Apple

Taj bi čipset trebao omogućiti munjevit rad uz dugotrajniju bateriju, a iPhone SE ima i mogućnost 5G povezivosti. Dolazi u tri boje - crnoj, bijeloj i crvenoj. Kad smo već kod boja, Apple je na događaju prikazao i nove boje za već postojeći iPhone 13. Regularni iPhone 13 će se tako odsad moći kupiti u zelenoj boji (koja prilično vuče na maslinasto zelenu), dok je iPhone 13 Pro dobio "alpsko" zelenu boju, koja ima nešto svjetliji ton.

image

iPhone 13 Pro u "alpsko" zelenoj i iPhone 13 u novoj zelenoj boji

Apple

Kućište je izrađeno od aluminija i stakla (jednakog kao ono koje se koristi za iPhone 13), telefon je otporan na vodu i prašinu i podržava bežično punjenje. Ima 12-megapikselnu kameru s otvorom blende od f/1.8 koja dolazi s brojnim softverskim rješenjima kao što su Smart HDR 4, Deep Fusion i portretni način. iPhone SE će biti dostupan za prednarudžbe od ovog petka, a u prodaji će biti od 18. ožujka. Cijena u SAD-u će biti 429 dolara, što znači da bi u Hrvatskoj mogao koštati oko 4300 kuna.

image

Novi iPad Air

Apple

Apple je, nadalje, predstavio i novi iPad Air koji je opremljen supermoćnim Appleovim čipom M1, što bi trebalo donijeti ogroman skok u performansama. Tablet ima 10,9-inčni Liquid Retina zaslon s vršnom svjetlinom od 500 nita. Dolazi u čitavom nizu novih pastelnih boja, ima USB-C utor i ultraširoku prednju kameru. Također će se moći naručiti od ovog petka, a kupiti od sljedećeg. Početna cijena za Wi-Fi model je 599 dolara (dakle, u Hrvatskoj se može očekivati cijena od oko 6000 kuna), dok verzija s 5G-om košta od 749 dolara nadalje (oko 7500 kuna).

image

Kompaktno desktop računalo Mac Studio te monitor Studio Display

Apple

Osim toga, tvrtka iz Cupertina prikazala je i novo stolno računalo namijenjeno profesionalcima iz kreativnih branši - Mac Studio - kao i novi monitor Studio Display. Mac Studio je vrlo kompaktno desktop računalo (19 centimetara X 9 centimetara) koje se može dobiti ili s Appleovim procesorom M1 Max ili s još moćnijim M1 Ultra. Apple obećava sulude performanse - primjerice, Mac Studio s M1 Ultra trebao bi biti čak 12 puta brži od 27-inčnog iMaca i 5,6 puta brži od Maca Pro prilikom kodiranja videa.

Studio Display je pak 27-inčni 5K Retina zaslon s ugrađenenom 12-megapikselnom ultraširokom kamerom te sistemom od šest ugrađenih zvučnika. Dolaze u prodaju 18. ožujka. Mac Studio će se prodavati po početnoj cijeni od 1999 dolara (što znači od 20-ak tisuća kuna nadalje), dok će Studio Display koštati 1599 dolara (oko 16.000 kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 01:47