NAPAD KALAŠNJIKOVOM

Naš reporter je na Kosovu dan nakon strašnog masakra: ‘Sinu sam morao reći da mu prijatelji žive u raju‘

Policija je odmah nakon napada isključila mogućnost terorističkog napada

Prizor s Kosova

 Screenshot

Strašno ubojstvo dogodilo se jučer na Kosovu i potreslo cijelu zemlju. Nepoznati napadač, prema svjedocima maskiran, oko 19 sati kalašnjikovom je pucao na autobus koji je prevozio učenike iz Đakovice prema Peći. Napad se dogodio u selu Glođane, a ubijeni su vozač autobusa i dva učenika.

Jedan je ranjen, ali je sada, nakon operacije, izvan životne opasnosti. Vozač autobusa Gani Gjikaj poginuo je na licu mjesta, a dvoje učenika, jedna djevojka i jedan mladić, umrlo je nakon napada na putu prema bolnici. Ondje je pružena pomoć i ostalim putnicima koji su doživjeli psihički šok.

Nevjerica

Tužiteljica iz Peći Sahide Gaši, koja vodi istragu, rekla je da su intervjuirali nekoliko svjedoka i sve što dosad znaju je to da je napad izvršen kalašnjikovom i da je napadač ispraznio cijeli šaržer. Zamolila je građane koji bilo što znaju o napadu da se jave i pomognu u otkrivanju napadača.

Policija je odmah nakon napada isključila mogućnost terorističkog napada.

- Nemamo razloga vjerovati da je riječ o terorističkom činu. Veća je mogućnost da je cilj napada bio pojedinac - rekao je glasnogovornik policije za pećku regiju Veton Elshani.

Obitelj ubijenog vozača izjavila je da nikad nije bilo naznaka da je njihov član bio u bilo kakvom sukobu s ikim. Iza sebe je ostavio ženu s četvero djece. Isto tvrde i iz kompanije za koju je radio.

Vozači autobusa iz Đakovice rekli su da se nakon napada ne osjećaju više sigurno na bilo kojoj relaciji.

- Bilo smo u autobusu kad se ispred nas pojavio maskirani čovjek s kalašnjikovom u ruci. Počeo je pucati na nas. Sve se odvijalo jako brzo - rekao je jedan putnik.

Afrim Turkaj, roditelj učenika koji je preživio napad i liječi se u bolnici u Peći, objavio je na društvenim mrežama sljedeću poruku: "Moj sin se probudio i odmah me upitao jesu li se spasili njegovi prijatelji koji su s njim sjedili u autobusu. Morao sam mu odgovoriti da oni žive, ali u raju".

Cijeli državi vrh Kosova izrazio je nevjericu nakon tog napada, a reagirao je i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell. Oni su zatražili da se počinitelj otkrije i slučaj rasvijetli. Borrell je rekao da suosjeća s narodom Kosova i želi da se slučaj što prije rasvijetli, a počinitelj dovede pred lice pravde.

Slično su poručili i predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti.

Čin ubojice

U šoku su posebno prijatelji ubijenih, njihovi profesori i rodbina. Pokop ubijenog učenika bit će sutra poslijepodne. Jedna učenica je rođena 2003. godine, a drugi ubijeni učenik 2004. godine.

Napad na autobus dogodio se u vrijeme dok javnost na Kosovu žali za stradalima u prometnoj nesreći u Bugarskoj, gdje je umrlo oko 40 državljana Sjeverne Makedonije, uglavnom albanske narodnosti.

Prije nekoliko mjeseci deset kosovskih Albanaca stradalo je u velikoj prometnoj nesreći u blizini Slavonskog Broda, kad su se autobusom vraćali iz Njemačke. No, to su bile prometne nesreće, a ovo je čin ubojice.

Članovi obitelji stradalih pozivaju da se ne isključi mogućnost terorističkog akta jer kad se puca bez milosti na autobus koji prevozi učenike, onda to može biti i terorizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:47