PUTOPIS IZ GRČKE

Mjesto mira, spokoja i vjere: Čarobni manastiri izgrađeni na liticama oduševili su i Jamesa Bonda

Navodno je trebalo do dvadeset godina kako bi se užem i košarama do vrha litica dopremio materijal potreban za izgradnju manastira
Riana Petanjek
 Riana Petanjek

Grčka Meteora, mjesto gdje se susreću mistika, tradicija, religija, potpuno nevjerojatna priroda i još nevjerojatnija arhitektura. U mom slučaju i šećer na kraju moto putovanja po Grčkoj, a iz puno dobrih razloga Meteora je jedna od najpoznatijih lokacija za grčke turiste. Pravoslavni manastiri izgrađeni na liticama koje strše u zrak više od 500 metara, a djeluju kao da su potpuno stopljeni s čarobnim stijenama, jednostavno su potpuno ludo i čarobno mjesto.

image
Riana Petanjek
Riana Petanjek

Iskreno, sjedim i razmišljam kako vam prenijeti čaroliju tog mjesta i što god da napišem, neće biti dovoljno. Prvo te litice koje su same po sebi fenomenalne već su nešto na što će svatko tko se tamo nađe reći WOW, sigurno. Onda kad još doživite te manastire izgrađene na vrhu nedostupnih litica, ludi ste ako vas mjesto nije očaralo! Ako ničim, onda ljudskom snagom, predanošću, upornošću i svim ostalim što je bilo potrebno da bi takvo nešto nastalo.

image
Riana Petanjek
image
Riana Petanjek

Navodno im je trebalo do dvadeset godina kako bi užem i košarama do vrha litica dopremili materijal potreban za izgradnju manastira. A priča manastira krenula je u 11. stoljeću, kad su redovnici bježali pred Turcima. Osim što im je vrh litica osiguravao sigurnost, vrhovi litica neupitno su predstavljali i priližavanje Bogu. Od 24 manastira koja su nekad tu postajala, danas ih je ostalo 6 koje možete posjetiti, a cijena je 3 eura po osobi za ulazak u sam manastir, dok se posjeti općenito mjestu bez ulaska u manastire ne naplaćuju.

Prije nego što je lokacija postala turistička atrakcija, bila je mjesto mira, spokoja i vjere, pa se monasi i danas trude Meteoru održati najbliže svom primarnom značenju, dok turisti, željeli to ili ne, moraju poštovati ta pravila. I uistinu nema potpunog ludila masovnog turizma, iako posjetitelja nije nedostajalo ni ove godine, kad je Grčka zbog covid pandemije ipak bila znatno manje gužvovita nego inače.

image
Riana Petanjek

Ako vam mjesto djeluje jako poznato, iako nikad niste bili ondje, sve je u redu s vama - naravno, isto je bilo dom mnogim poznatim filmovima i serijama, a možda najpoznatiji je James Bond koji je visio s manastira u nastavku “For Your Eyes Only” iz sad već davne 1981. Svi znamo da tamo gdje se neki od Bondova snima, mjesto lako postane turistička senzacija. To sigurno nije jedino što je populariziralo Meteoru, ali joj je itekako pomoglo, baš kao i mladi Indiana Jones koje se tu šetao ili činjenica da je bila inspiracija za "Game of Thrones" i Eyrie dvorac. Danas su visoke i moćne litice, koje djeluju kao da je priroda pokazivala svoju razigranost, mjesto obožavanja za zaljubljenike u planinarenje i penjanje zbog ponude na tom polju ili jednostavno za sve one koji vole prirodne ljepote, osim onih koji prate mjesta gdje su se snimali slavni filmovi ili serije.

image
Riana Petanjek
image
Riana Petanjek

Meteora, koja je inače u centralnom dijelu Grčke, u mom je slučaju bila na putu do krajnjeg sjevera i prelaska u Sjevernu Makedoniju, a najbolji savjet koji sam pročitala i koji vam mogu dati u vezi posjeta: dođite prije zore! Ako spavate u gradu Kalabaka ispod same Meteore, to će naravno biti nešto skuplja opcija, no mi smo pronašli sasvim pristojan smještaj za tri osobe za 35 eura, nekih pola sata od slavnih pravoslavnih samostana, pa dolazak na odredište prije sunca nije bio neki problem. Upravo su samostani smješteni na vrhovima visokih litica ono što je ovo čarobno mjesto smjestilo na UNESCO popis kulturne baštine.

image
Riana Petanjek

Rana zora je tu čarobna, jer baš tad ćete najbolje doživjeti još uvijek prisutan tradicionalan život monaha, potpuni mir i tišinu u kombinaciji s konjima i govedom na ranoj ispaši i naravno čaroliju promjene boja na stijenama ovisno o visini na kojoj je sunce. Svako buđenje prije zore na ovom se mjestu itekako isplati.

image
Riana Petanjek

Rianina putovanja možete pratiti i na njezinom Facebooku i Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:56