TAMARA REBIĆ

‘Kobilje mlijeko je našoj djeci izliječilo bronhitis, tada sam shvatila da bih mogla pokrenuti proizvodnju‘

Rebići danas imaju 15 konja na imanju, a dnevno dobivaju od tri do pet litara mlijeka
Tamara Rebić i konj Amor
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je 21 najboljeg.

Ovo su njihove priče.


Dvoje djece Tamare i Zorana Rebića iz Velikog Trojstva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imalo je velike probleme s bronhitisom. Stalno su morali kod liječnika, čak i u bolnicu, a činilo se kako im konvencionalne medicinske metode ne mogu pomoći.

Tamara (33) čitav je život među konjima. No, njima se bavila samo u sportske i rekreativne svrhe - trenirala ih je za trkaće sportove, a jednu trku i sama je pobijedila. Suživot s ovim plemenitim životinjama obilježio ju je, pa se zapitala mogu li konji pomoći i kod ovog problema. Nakon malo istraživanja shvatila je da je lijek za njezinu djecu, koja danas imaju tri i pet godina, nadohvat ruke. Riječ je o kobiljem mlijeku koje su prvih 30 dana intenzivno uveli u dječju prehranu. Rezultati su bili zapanjujući, simptomi bronhitisa gotovo posve su se povukli, napredak je bio vidljiv već nakon samo pet dana, a cijela je obitelj nastavila redovito konzumirati ovaj eliksir zdravlja.

Stalno se educira

Tamara je tada, govori nam, shvatila da bi mogla pokrenuti proizvodnju mlijeka i različitih preparata koji mogu ljudima pomoći u olakšavanju, ako ne i liječenju, različitih zdravstvenih poteškoća, naročito kožnih.

Nastalo je tako ovo jedinstveno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je već poznato na stranicama Jutarnjeg lista. Naime, ovo im je druga godina zaredom da su uvršteni u finaliste izbora za mladog poljoprivrednika godine, a samo ako pobijede, nadmašit će svoj prošlogodišnji rezultat kada su ih stručne komisije stavile na visoko drugo mjesto.

Na imanju Rebićevih dočekala nas je prava seoska idila. U daljini su obronci Bilogore, a iz drvene kuće proviruje Tamara nudeći nas netom pečenim buhtlama dok se nećakinja Eva spretno "baca" na posao osedlavanja jednog od konja iz ovdašnje ergele.

- To je Marbouk, Arap, pravi. I on je zaslužan za sve, on je stvorio naš posao i ljubav prema konjima - ponosno kazuje Tamara.

Otkriva nam kako Marbouk na arapskom znači "blagostanje, božanstvenost", a to je i ime njihove linije prirodne kozmetike s kobiljim mlijekom.

Tako od kobiljeg mlijeka, s dodatkom prirodnih sastojaka poput shea maslaca, arganovog ili kokosova ulja, proizvode šampone, sapune, losion, kremu za kožu te vrhunski "bilogorski balzam". Proizvodi su se, govori nam vlasnica ovog jedinstvenoga gospodarstva, pokazali vrlo učinkovitima kod teških kožnih oboljenja, poput psorijaze, ekcema i akni, no mogu ih koristiti svi kako bi održavali zdravlje svoje kože. Tamara se cijelo vrijeme intenzivno educira, prošla je mnogo tečajeva i radionica na kojima je naučila tajne proizvodnje ljekovitih preparata i kremica, a dobiveno znanje kombinirala s uporabom ljekovitog kobiljeg mlijeka, pa rezultati nisu mogli izostati.

image
Tamara Rebić i konj Amor
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Suradnja

Rebići danas imaju 15 konja na imanju, među kojima su i "gosti" pansiona, odnosno usluge koju pružaju vlasnicima koji nemaju kamo sa svojim konjima. Dnevno dobivaju od tri do pet litara mlijeka. Nije to, dakle, masovna proizvodnja, a iako joj često pomažu volonteri, Tamara uglavnom sve radi sama. Nije, kaže, nikad htjela golem proizvodni pogon, radi za svoje potrebe, te za nekoliko malih trgovaca koji prodaju njihove proizvode. Zato ju je iznenadio poziv Jutarnjeg lista prošle godine, kada je u sklopu ovog natječaja otišla u sjedište Europske unije u Bruxelles i zastupnicima tamo predstavila svoj projekt. To joj je, kaže, otvorilo brojna vrata, a zastupnici su bili oduševljeni njezinim inovativnim proizvodima.

image
Tamara Rebić
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Malo-pomalo naša priča ipak raste. Pokrenuli smo suradnju s lancom trgovina Drogerie Markt (DM). Oni su jako orijentirani na prirodnu kozmetiku. No, suradnja s njima znači da moramo imati dovoljno proizvoda za sve njihove poslovnice, kojih je više od 160. Morali smo se ozbiljno potruditi i već godinu dana radimo na pripremi tog projekta, vjerujem da će sve ove godine zaživjeti - kaže Tamara koja se raduje što je s velikim trgovačkim lancem uspjela isposlovati da njihovi proizvodi na policama koštaju jednako kao i u obiteljskom "webshopu".

image
Tamara Rebić
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Velike prednosti

Zaneseno nam govori kako je kobilje mlijeko izuzetno cijenjeno već od rane svjetske povijesti. Uistinu, moramo reći da od svih prijavnica finalista Tamarina ima najviše slovnih znakova, jer je do u detalj objasnila proizvodnju, procese, blagotvornost kobiljeg mlijeka, ali i povijest korištenja ove jedinstvene namirnice. Ističe kako je kobilje mlijeko karakteristično zbog visoke koncentracije višestruko nezasićenih masnih kiselina, niskog sadržaja kolesterola te ima visok udio laktoze kao i vitamina A, B i C, a zbog odlične probavljivosti preporučuje se i za prehranu dojenčadi.

image
Kozmetika OPG Rebić
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Tamara nam otkriva kako se uporaba kobiljeg mlijeka spominje još u Homerovoj Ilijadi, u Kini se u medicinske svrhe koristilo još prije tri tisuće godina, a znameniti vladar Mongolije Kublaj-Khan toliko je cijenio kumis - tradicionalni proizvod od fermentiranog kobiljeg mlijeka, da ga je pio svake večeri zbog čega je za njegove potrebe uzgojeno cijelo jedno stado bijelih kobila. Na području Rusije i Azije proizvodi od kobiljeg mlijeka i dalje se prave i vrlo su cijenjeni, a u Europi uglavnom nije tradicionalno korištenje ovog, kako kažu, "božanskog nektara". Poznato je, dodaje, da se i velika Kleopatra redovito kupala u kobiljem mlijeku kako bi zadržala svoju ljepotu.

image
Tamara Rebić, konj Amor i Eva.
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Problem je i zahtjevna tehnologija mužnje jer kobile imaju vrlo malu zapremninu vimena i moguće ih je musti samo u prisustvu ždrebeta u periodu od dva do osam mjeseci starosti. No, koliko god sve bilo zahtjevno, Rebići na svom imanju imaju i velike prednosti - poput čistog, nezagađenog zraka i vrhunske hrane za svoje kobile, od čega žitarice i sijeno sami uzgajaju na svom poljoprivrednom zemljištu od pet hektara.

Osim blagotvornih učinaka kobiljeg mlijeka, Tamara organizira i školu jahanja na svom imanju.

- Dolaze nam ljudi koji vole prirodu, seoski život, a uz jahanje neizostavna je i konzumacija mlijeka kao i kozmetičkih preparata na bazi kobiljeg mlijeka, pa možemo reći da spajamo jahanje, turizam i zdravlje - ponosno će. Otkriva i jedan primjer te kombinacije.

image
Kozmetika OPG Rebić
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Tako je dijete koje živi u blizini njihova OPG-a rado dolazilo družiti se s konjima, a nakon nekoliko dolazaka poželio je naučiti jahati.

- U razgovoru s njegovom majkom saznali smo da dijete ima problema s alergijama. Majka je odlučila kobilje mlijeko uvrstiti u svakodnevnu prehranu i alergije su stavljene pod kontrolu - prisjeća se.

image
Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik/poljoprivrednica

Osobna karta

Ime i prezime: Tamara Rebić

Dob: 33 godine

Mjesto: Veliko Trojstvo

Zanimanje: Licencirana trenerica za treniranje i pripremu konja za galopske utrke, prošla edukacije za proizvodnju prirodne kozmetike

Površina: 5 hektara zasijane poljoprivredne površine

Proizvodnja: Uzgaja kobile i konje te raž, zob i sijeno za ishranu životinja, proizvodi prirodnu kozmetiku na bazi kobiljeg mlijeka

Poslovni moto: "Priroda iscjeljuje tijelo i dušu"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:20