POSAO OD 999 MIL. EURA

Kakve avione kupuje Hrvatska? Izdvojili smo ključne sposobnosti Rafalea, impresivne su...

Velika prednost mu je što ne treba zaštitu drugih zrakoplova kada u akciju kreće kao bombarder
Dassault Rafale
 David Osborn/Alamy/Alamy/Profimedia

Kao što je Jutarnji list ekskluzivno objavio prije osam dana, Hrvatska kupuje 12 francuskih višenamjenskih borbenih aviona Rafale, u najnovijem standardu F3-R. Tu je informaciju danas na Vladi potvrdio i premijer Andrej Plenković kako ćemo tom nabavom raspolagati najnaprednijim borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe, a rekao je i da će avioni Hrvatsku koštati ukupno 999 milijuna eura.

Premijer je precizirao da osim aviona, francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku osoblja prema načelu „obuka obučavatelja“, sveobuhvatnu podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u razdoblju od tri godine.

Ponuda uključuje i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i pričuvnim dijelovima.

O kakvom se zrakoplovu uopće radi?

Dassault Rafale F3R ne može se, u slučaju gašenja radara, otkriti po radarskom zračenju, a on može obarati protivničke letjelice i gađati ciljeve udaljene i 90 kilometara. Sam avion ima autonomnu obranu od navođenih projektila protivnika. Velika prednost mu je što ne treba zaštitu drugih zrakoplova kada u akciju kreće kao bombarder, niti mu treba elektronička zaštita AWACS-a.

Također, ima mogućnost istovremenog bombardiranja i gađanja ciljeva na zemlji te rušenja ili odvraćanja letjelica koje ga napadaju i elektronički ometa protuavionske rakete.

Jedna od važnih sposobnosti je i mogućnost tzv. superkrstarenja, gdje se bez uporabe dodatnog izgaranja (i trošenja goriva) probija zvučni zid. Pri tome postiže maksimalnu brzinu od 1,4 Macha (više od 1700 km/h), a s forsažom 1,8 Macha 2223 km/h. Zahvaljujući nabavci ovog dvomotorca HRZ će bez rizika moći nadzirati i naš dio Jadrana.

Ponuditelji su na natječaju u paketu morali dati paket osnovnog naoružanja, no zasad je nepoznato što su Francuzi točno ponudili.

Uz rotirajući top od 30 milimetara, avion može koristiti više vrsta raketa i krstarećih projektila kratkog dometa do 50 i više od sto kilometara. To uključuje i više od milijun eura vrijednu raketu “Meteor” koja gađa izvan vidnog polja, na udaljenostima većima od 300 kilometara.

U sam kokpit ugrađen je i integrirani sustav izravnog glasovnog unosa (DVI) pa pilot zrakoplovom može upravljati i glasovnim naredbama. No, ispaljivanje raketa ipak se obavlja ručno.

Francuzi pobijedili SAD, Švedsku i Izrael

Plenković je danas rekao kako je izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu.

''Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najmanje novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion'', dodao je Plenković naglasivši da je ponuda najpovoljnija i pruža najbolju obročnu otplatu koja neće usporiti naš ulazak u europodručje.

Na natječaju za kupnju nove generacije borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uz odabrani Rafale, bili su ponuđeni novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

Sjedinjene Države podržale su odluku Zagreba da kupi francuske višenamjenske lovce i poručile Hrvatskoj da će interoperabilnost zrakoplova učiniti njezinog snažnog saveznika u NATO-u još snažnijim, priopćilo je u petak američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:22