MILANOVIĆ O RAFALEIMA

‘Kupujemo avione kakvih u susjedstvu nema. To je nešto što se respektira i čega se neprijatelj plaši‘

Predsjednik je istaknuo kako smo pred kupovinom najmodernijih borbenih zrakoplova, temeljem odluke Vlade i novcem hrvatskih ljudi
Predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić
 Ranko Suvar/Cropix

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na aerodromu Pleso u petak je dodijeljeno pet letačkih znakovlja 25. naraštaju pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Potvrde i znakovlje dobilo je pet pilota HRZ-a koje su im uručili predsjednik Republike Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj i zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović naglasio je da su ti vojni piloti završili jedan težak studij koji nije za svakoga te im je na tome čestitao.

image
Predsjednik Zoran Milanović
Ranko Suvar/Cropix
image
Ministar obrane Mario Banožić i predsjednik Zoran Milanović
Ranko Suvar/Cropix
image
Ministar obrane Mario Banožić
Ranko Suvar/Cropix

"Ova letačka zvijezda će sjati kratko, kao zvijezda vrhunskih sportaša. Vi ćete letjeti i sletjeti, i još uvijek biti relativno mladi. Nakon toga čeka vas vjerujem dug i zanimljiv život. Vaša mladost biti će obilježena letenjem", poručio im je Milanović.

Predsjednik je istaknuo kako smo pred kupovinom najmodernijih borbenih zrakoplova, temeljem odluke Vlade i novcem hrvatskih ljudi, kakvih nema u susjedstvu.

Milanović: Sada je došao pravi trenutak i razdoblje za nabavu

"Možda to nema ni potrebe naglašavati, jer oko nas su, kako kažu, sve prijatelji. Ali mi smo mala država koja je smogla sredstava koje imamo, i sada je došao pravi trenutak i razdoblje. Ulazimo u novo vrijeme, u vašim karijerama taman ćete dozrijeti da letite i obučavate na nečemu što je moderno, kvalitetno, vrhunsko", naglasio je Milanović.

Dodao je kako hrvatska država treba Rafale upravo iz razloga kako bismo svi bili sigurniji, kao i oni koji s njima upravljaju.

"To je nešto što se respektira, i čega se neprijatelj, kakav god, kada god i tko god on bio, plaši", istaknuo je predsjednik.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je pilotima te je naglasio, kada se uzme u obzir koliko se kandidata prijavi za zanimanje vojnog pilota te koliko ih postane vojnim pilota, da je ovo uistinu veliko postignuće.

"Vi ćete u budućnost biti nositelji razvoja ove važne grane Hrvatske vojske", dodao je Banožić.

Istaknuo je kako se nabavkom Rafala osigurava zadržavanje sposobnosti zaštite hrvatskog neba te povećanje borbenih sposobnosti HRZ-a.

"Vjerujem kako će ova nabava biti poticaj svima mladima koji razmišljaju o pozivu vojnog pilota", kazao je Banožić najavivši intenzivniju kampanju za zapošljavanjem vojnih pilota.

Najavio je i donošenje odluke o nabavci helikoptera Blackhawk, za koje kaže da će ubrzo doći u Hrvatsku.

Izvijestio je kako se trenutno nalazimo u fazi nabave borbenih aviona gdje radna skupina radi na sklaganju ugovora za koji Banožić očekuje da će biti potpisan s Francuskom do kraja godine.

Banožić očekuje Rafale na Plesu 2024. godine

"Očekujem da ću 2024. ovdje na Plesu dočekati i prve Rafale, isto tako i pilote i tehničare koji će proći obuku i biti spremni na uvođenje u HRZ", rekao je Banožić.

Na pitanje o financijskim problemima Brodosplita i njegovim tvrtkama kćerima koji sudjeluju u projektu izgradnje obalnih ophodnih brodova, Banožić kaže kako iz onoga što je čuo o toj temi situacija nije dobra.

image
Predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić
Ranko Suvar/Cropix
image
Predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Mario Banozic, Zoran Milanović i Dragan Lozančić, predsjednikov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić
Ranko Suvar/Cropix

"Mi smo u intenzivnim sastancima s Brodosplitom gdje nas uvjeravaju da sve što se tiče obalnih ophodnih brodova po pitanju završetka ovog projekta da će to biti sve u redu. U tijeku smo potpisivanja petog aneksa ugovora s kojima bi još definirali dodatne stvari", kazao je Banožić.

Uvjeren je kako je prototip obalnih ophodnih brodova uistinu izvrstan, a što je potvrdila i struka.

"Želja mi je da se ta dinamika izvrši na način da uistinu s 2023. u rujnu imamo svih pet obalnih ophodnih brodova u potpunoj spremnosti. Brodosplit ukoliko se našao u poteškoćama, ja sam siguran da će im se pomoći na sve moguće načine", zaključio je Banožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:01