GEPEK-BIZNIS NA JARUNU

Iz auta se prodaju ćevapi, pivo i viski, a hostese ‘dilaju‘ brlju iz epruveta. Cijene? Paprene!

Reporteri Jutarnjeg bili su na masovnim uličnim tulumima mladih u Zagrebu - evo što su zabilježili
Na Jarunu svakog vikenda partija tisuće mladih pa se razvio ilegalni biznis prodaje pića iz prtljažnika automobila
 Cropix

Gemišt 10 kuna, skupljamo za more - piše na plakatu ispod jednog od stolova gdje se toplo vino toči iz plastičnih boca koje su skrivene u prtljažniku automobila. Samo nekoliko metara dalje ponuda je raznovrsna, a i auto koji služi kao skladište vidno skuplji. Velike kante kečapa i majoneze, zdjelu punu vrućih ćevapa, piramidu pivskih limenki i boce žestokog pića, crnog i bijelog vina osvjetljavao je reflektor postavljen na obližnju kantu za otpatke.

- Tu smo dokle god imamo što prodati, do jutra ako treba, a sutra je subota pa ćemo se sigurno vratiti - govori nam jedan od “šankera” s Jaruna dok broji novčanice iz debelog bunta.

image
Cropix

- Boca Jack Danielsa je 350 kuna. Dvije litre bijelog vina prodajemo u kombinaciji s mineralnom, to vam je 120 kuna - objašnjava prodavač cijene koje su identične onima što su se prije lockdowna plaćale u noćnim klubovima.

image
Cropix

Vikend je, mjesto radnje Jarunsko jezero, omiljena destinacija za tisuće mladih koji su ovdje svakog petka i subote jer noćni klubovi već mjesecima ne rade.

Dućani se zatvaraju u večernjim satima, a prodaja alkohola je ionako zabranjena poslije 23 sata pa se mnogi suočavaju s istim problemom: što kad u sitnim noćnim satima nestane pića? Izlasci na otvorenom pod pandemijskim mjerama zamijenili su klubove, no što tada može parirati šankovima?

image
Cropix

Prtljažnici puni leda

Ono što je prije nekoliko mjeseci počelo kao sporadična i spontana prodaja limenki piva i nekoliko litara vina iz gepeka automobila, sada je, očito, postao unosan biznis. Snalažljivi trgovci više se i ne skrivaju - svoju ponudu izlažu na drvenim stolovima usred najveće gužve tik uz jarunsku plažu.

image
Cropix

Spomenuti "šank" jedini je koji u ponudi ima i hranu, i to ćevape. Porcija stoji 30 kuna, s lepinjom i kečapom ili majonezom kao prilogom. Miris vrućeg mesa miješa se s onim iz velikog zelenog kontejnera ispred kojeg je smješten. No, gladnim mušterijama to ne smeta. Izlasci su nekada završavali u obližnjoj pekari ili fast foodu, a na Jarunu je sada ovo jedina opcija.

image
Cropix

- Prodajemo pivo, vodu i colu. Sve je po 20 kuna, pokazuju nam dvojica muškaraca. Limenke piva od 0.4, Cole od 0.33 i boce vode od pola litre drže u kašeti s ledom. Ne smatraju da su njihove cijene previsoke, tako je, govore, na svakom drugom "šanku".

image
Cropix

“Sve za 10 kuna (želimo na more)”, privlači nam pozornost skupina momaka koja na svom stolu drži ovaj natpis.

- Skupljamo za more, vjerojatno ćemo na Vir. Sutra smo na nekom partiju, ali idući vikend smo tu i petak i subotu - raspoložen je za razgovor jedan od mladića. Oni su pak jedini koji piće toče na čaše, a miješaju koju god kombinaciju kupac poželi, za 10 kuna.

image
Cropix

Osim gepek-biznismena, na Jarunu posluju hodajući prodavači. Jedan od njih mladi je Kosovar koji nam se predstavio samo kao “Anđeo”. Otvorio je svoj prijenosni hladnjak i pokazao nam hrpu limenki. Uložio je 200 kuna u njih, a očekuje barem 400 kuna zarade.

Isplata na ruke

Nakon tetoviranog Anđela prilaze nam dvije studentice s pladnjevima punim epruveta. Prodaju rakije i likere po 15 kuna. Travarica, višnja, pelinkovac, viljamovka i borovnica u ponudi su u epruvetama bez označenog proizvođača.

- Ne znamo otkud su te rakije, vidjele smo danas ujutro oglas na Facebook grupi gdje se traže i nude studentski poslovi i javile se. Čule smo od prijateljica da cure na ovaj način uspiju zaraditi i po 400-500 kuna na noć. Našle smo se na parkingu u blizini s čovjekom koji nam je dao epruvete iz bunkera auta. Na svaku prodanu epruvetu dobit ćemo pet kuna provizije, na ruke, bez ikakvog ugovora naravno - objašnjavaju nam djevojke, pomalo razočarane jer im prodaja ne ide najbolje. Dodaju kako je svaka zaradila tek dvadeset kuna u posljednja dva sata.

image
Cropix

Nastavljamo šetnju pored plaže dok se zvukovi i žanrovi miješaju - svaka ekipa ima svoj prijenosni zvučnik. Misteriozna mlađa djevojka prilazi nam i pita nas treba li nam “spida” dok pored nje uživljeno pleše Indijac koji nam se predstavio kao Neven Augustin. Pokazuje nam tetovažu Svete Majke Tereze, a na podlaktici mu piše “Jesus”. Objašnjava kako dolazi iz kršćanske obitelji pa zato ima ime neobično za Indijca.

- Doselio sam se u Hrvatsku prije dvije godine jer sam se zaljubio. U međuvremenu žena me ostavila pa sad spavam u šumi, pod zvijezdama, i plešem - pokušava nam objasniti Augustin na lošem engleskom dok se raspituje ima li tko ekstazija.

Vrelu noć neki su odlučili rashladiti kupanjem, no mlaka jarunska voda nije im puno pomogla. Plaža i šetnica gdje su nekad dominirali noćni klubovi sad je krcata pripitim studentima i srednjoškolcima. Stotine se ondje vesele i druže na zemljanim i šljunčanim “podijima” dok policijska patrola svako malo napravi krug. Na glavnoj jarunskoj prometnici kolona bijesnih automobila turira i privlači poglede ljepšeg spola.

image
Cropix

U obližnjem restoranu održava se raskošna svadba, a nekoliko metara dalje, na plaži, skupine po dvadesetak ljudi bezbrižno plešu oko zvučnika i troše glasnice uz hitove turbofolka, ili domaćeg dancea.

Svaki vikend na istom mjestu spontano se okuplja najveći broj mladih, a oni koji žele nešto intimniju atmosferu pronaći će je u mračnim šumarcima jarunskih otoka. Jarun je, već mjesecima, nezaobilazna party lokacija - najveći noćni klub na otvorenom.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:11