RAGAN

Na pola puta između Novalje i Zrća niknuo prvi, pravi otočni poslovni inkubator

U startu je od 16 popunjeno sedam ureda u Raganu, a direktor Dinko Škunca kaže da interesa ima još te dodaje da ciljaju i na digitalne nomade
Dinko Škunca, Tomislav Ricov, Lucija Zeneral
 Luka Gerlanc/Cropix

U Novalji je otvoren prvi otočki poslovni inkubator u Hrvatskoj - Poduzetnički inkubator Ragan.

Najpoznatija domaća party destinacija, koja je do pandemije privlačila četvrt milijuna mahom stranih turista godišnje, u sezoni 2021. ne nada se samo normalizaciji rada plaže Zrće, nego i širenju gospodarskih aktivnosti u druga područja, izvan turizma. Simbolična je i lokacija Ragana. Na pola puta od centra Novalje do plaže Zrće.

Dinko Škunca, direktor Ragana, kaže da su odmah u startu popunili sedam od 16 uredskih prostora i da interesa ima još puno.

- Ragan želi dinamizirati poduzetništvo na Pagu i potaknuti nove vrste gospodarskih aktivnosti, ne samo turizam i ne samo sezonske - kaže Škunca.

Dodaje da to otvara mogućnost i da se nakon školovanja mladi vrate na otok.

Amar Hodžić, vlasnik tvrtke Digital Novalja i jedan od prvih stanara Ragana, kaže da se nakon studija u Zagrebu odlučio vratiti u Novalju da bi se bavio web dizajnom. - Ragan mi je u tome pomogao. Trenutačno sam jedini zaposlen, ali planiram širiti poslovanje i zapošljavati - kaže Hodžić.

Škunca navodi da su nabavili 3D printer i CNC stroj kojima žele potaknuti stanare inkubatora na razvoj novih proizvoda. Prvih sedam stanara bavi se od razvoja softvera i digitalnog marketinga preko proizvodnje čajeva do proizvodnje dječjih trenirki.

Nikolina Persola Dabo, vlasnica tvrtke Nostrum Royal Kids, kaže da se sa suprugom bavila morskim prijevozom putnika, a da sada želi razvijati posao proizvodnje dječjih trenirki. - U Raganu me zanima sve, od edukacije od marketinga, financijskog savjetovanja, digitalnog oglašavanja nadalje - kaže Persola Dabo.

Dinko Škunca ističe da je Ragan otvoren i za digitalne nomade.

- Mlade, koji su do jučer dolazili zbog zabave na Zrću, sutra ih očekujemo kao digitalne nomade, zbog posla i kvalitete života - zaključio je Škunca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:36