POČINJE SUĐENJE

Cimeri iz ćelije mogli bi znati tajnu smrti mladog Kristijana, otac: ‘Svakim danom mi je sve teže‘

Naložit će se vještačenje po Medicinskom fakultetu u Zagrebu na okolnosti njegovog liječenja u Bolnici za osobe lišene slobode
Kristian za života, s majkom Kristinom i ocem Stipanom Vukasovićem
 Obiteljski Album

Kao neophodni dokazi u postupku oko smrti Kristiana Vukasovića (18), mladića iz Jesenica kraj Omiša, tražit će se imena cimera iz ćelija s kojima je, sada pokojni, mladić boravio u ćelijama Zatvora u Splitu odakle je izašao u moždanoj komi. Osim toga će se naložiti vještačenje po Medicinskom fakultetu u Zagrebu na okolnosti njegovog liječenja u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu u koju je tijekom četiri mjeseca boravka u istražnom zatvoru bio prebacivan tri puta.

Na pripremnom ročištu Općinskog suda u Zadru u utorak ujutro prihvaćeni su svi dokazi koje je predložio odvjetnik koji zastupa obitelj te koje je predložila država koju zastupa dorh. Na ročištu u Zadru je bio otac nesretnog mladića Stipan Vukasović, piše Slobodna Dalmacija.

- Supruga je bolesna i ne može dolaziti na suđenje. I meni je teško, ali skupim snage. Svakim danom mi je sve teže i teže, od kada se ustanem do kada legnem stalno mi je moj sin na pameti. Mi samo želimo da se utvrdi istina. Činjenica je da je Kristian bio dobrog zdravlja kada je ušao u zatvor, a izašao je mrtav - kazao nam je Stipan Vukasović.

Obitelj zastupa odvjetnik Vinko Ljubičić.

image
Vinko Ljubičić
Nikola Vilić/cropix

- Mi smo se složili da se iznesu svi dokazi kojim će se utvrditi materijalna istina. Isključiva nakana obitelji je da se sazna pod kojim okolnostima i uvjetima je Kristian bio i provodio dane u zatvoru, da li je došlo do propusta prilikom boravka u splitskom zatvoru, da li je došlo do propusta prilikom donošenja sudskih odluka i prilikom bolničkog liječenja u Zagrebu. Predložili smo vještačenje Medicinskog fakulteta jer pretpostavljamo da je tijekom liječenja u zatvoru i zatvorskoj bolnici došlo do propusta koji su u izravnoj vezi sa smrću Kristiana Vukasovića.

Sud je zatražio svu medicinsku dokumentaciju i prihvatio izvesti sve dokaze, uključujući i taj dokaz medicinskim vještačenjem. Nadalje prihvaćeno je da se utvrde imena i prezimena osoba koje su u pretežitom dijelu boravile s Kristianom u zatvoru na splitskim Bilicama kako bi se utvrdilo kako se tretirao. Osobito kako je došlo do nastanka modrica po tijelu koje su neprijeporno utvrđene u zapisniku o obdukciji - rekao nam je odvjetnik Ljubičić.

Odlukom Vrhovnog suda postupak kojim roditelji pokojnog Kristiana Vukasovića iz Jesenica kraj Omiša traže naknadu štete od države zbog njegove smrti, prebačen je na Općinski sud u Zadru u kolovozu prošle godine. Delegaciju slučaja tražio je Općinski sud u Splitu koji je također na popisu institucija koje majka Kristina i otac Stipan Vukasović prozivaju u tužbi za nesretnu sudbinu svog djeteta.

image
Stipan Vukasovic, otac Kristiana Vukasovica, preminulog madića
Ante Čizmić/cropix

Kristian Vukasović je bio dijete s razvojnim poteškoćama i s nizom poremećaja među kojima i ADHD uz mentalna i tjelesna oštećenja. U tužbi tvrde kako se tijekom istrage i suđenja te boravka u zatvoru i zatvorskoj bolnici nije s njim postupalo sukladno njegovoj dobi i psiho-fizičkom stanju. Suđenje protiv njega održano je u jedan dan i nisu se primjenjivale odredbe Zakona o sudovima za mladež na koje je imao pravo i po dobi i po svom stanju.

Neprikladan tretman je od dana uhićenja zbog nekoliko požara kraj njegove obiteljske kuće te tijekom četiri mjeseca u istražnom zatvoru doveo je do moždane kome u ćeliji Zatvora u Splitu odakle je prebačen u KBC Split gdje je preminuo u kolovozu 2019. godine. Odvjetnik Vinko Ljubičić koji zastupa roditelje u tužbi traži 700.000 kuna od države.

Za svakog roditelja traži po 300.000 kuna na ime duševnih boli zbog smrti bliske osobe. Osim toga potražuje i naknadu za uređenje grobnice oblaganjem kamenom te izradu nadgrobnog spomenika od 75.000 kuna uz 25.000 za troškove pogreba, osmrtnica i cvijeća, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:26