TJEDNI SASTANAK

Blizanci s norveško-švedske granice: Bratska ljubav jača od mjera protiv koronakrize

Ola i Pontus Berglund imaju potrebu za druženjem, kakvu samo blizanci mogu razumjeti
Blizanci se svake subote sastaju na norveško-švedskoj granici
 Petter Berntsen/Afp/Profimedia

Ola i Pontus Berglund braća su blizanci iz Švedske, koji svaku subotu od izbijanja pandemije provode na isti način - piknikom na granici.

Ola je prije gotovo četrdeset godina napustio Švedsku zbog ljubavi i preselio u grad Halden na jugoistoku Norveške. Njegov je brat ostao u gradu Stromstad. Udaljenost je to zbog koje braća nikad nisu imali problema oko toga da se vide i druže barem jednom tjedno, no pandemija i mjere lockdowna gotovo su upropastile njima prijeko potrebne susrete.

Kada su njihove države uvele mjeru zatvaranja granica, blizancima nije dugo trebalo da pronađu način na koji će se i dalje viđati. Svatko je u svoj automobil tad spakirao stolac za kampiranje, termos-bocu s kavom te sendviče i zaputio se na most koji spaja dvije zemlje. Na mostu je službena granica na polovici puta, a upravo ondje, svatko na svojoj strani, sjede Ola i Pontus baš svake subote.

Blizancima je 20. travnja rođendan, pa su tako sad već drugi, proslavili zajedno na mostu. Ove su godine proslavili 73. rođendan.

Nemogućnost druženja posebno teško pada Pontusu, koji nakon razvoda živi sam.

"Svaki je susret za mene poput male zabave", kaže Pontus i objašnjava da je njemu posebno važno vidjeti Olu.

"Bez njega bih zapao u depresiju", dodaje Šveđanin.

Svoje su susrete sve ovo vrijeme propustili samo tri puta - policajci ih nisu htjeli pustiti na most.

Braća se nadaju kako će si uskoro moći nesmetano putovati u posjete, baš kao i dobar broj Norvežana, koji u Švedskoj imaju vikendice. Ondje je život jeftiniji nego u Norveškoj, pa su posebno ljuti što ne mogu do svojih kuća za odmor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:09