ČUDESNO

Vanilla je nakon 29 godina života u mračnom laboratoriju prvi put vidjela nebo. Ovo je njezina reakcija

Jedna je od preživjelih iz njujorškog laboratorija LEMSIP, nakon čijeg je zatvaranja živjela u lošim uvjetima

Čimpanza Vanilla

Moglo bi se to slobodno nazvati paklom koji je trajao od njena rođenja, punih gotovo 29 godina. Čimpanza Vanilla jedna je od preživjelih iz njujorškog laboratorija LEMSIP (Laboratory for Experimental Medicine & Surgery in Primates). Odmah nakon rođenja odvojena je od majke, koju nikad više nije vidjela.

Nakon što se laboratorij zatvorio, sa sestrom Shake premještena je u jedno utočište, no uvjeti tamo nisu bili dobri. S nekoliko majmuna živjela je u natkrivenom kavezu koji nije bio dovoljno velik na njihove potrebe. Iako tamo nije bilo dobro, barem na životinjama nitko nije radio nikakve pokuse. Nije bilo igli, ni boli.

No, Vanilla nikada nije vidjela nebo. Nije trčala po travi.

Na svu sreću, ona i sestra su na kraju pronašle dom na Floridi, u utočištu za čimpanze. Ispočetka je Vanilla strahovala od izlaska iz nastambe, a zabilježen je trenutak kad se na to odvažila. Vidimo kako je stariji čimpanza grli, nastojeći je uvjeriti da je sve u redu, a onda ona skuplja hrabrost i trči vani. Vidi se da je zbunjena onime što vidi, ali i da je jako sretna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 22:26