NIJE ŠALA

Znate li kako se zove strah od mačaka i zašto one često prilaze baš ljudima koji ih se boje?

Simptomi ailurofobije su znojenje, ubrzan rad srca, mučnina, suha usta, gušenje u prsima i vratu
 Ivana Nobilo/Cropix

Većina ljudi ima nekakav strah, a često se bojimo životinja. Neki će početi paničariti vide li zmiju, drugi se užasavaju štakora, treći bježe iz kuće videći pauka... Premda znamo da nam te životinje neće ništa napraviti i da su (uglavnom) bezopasne i neotrovne, strah učini svoje.

među fobijama jedna je posebno zanimljiva. riječ je o ailurofobiji, odnosno, strahu od mačaka. od nje su, ako je vjerovati povijesnim zapisima, patili julije cezar, aleksandar veliki i napoleon bonaparte. navodno je čak i slavni džingis-kan, koji je na konju porazio pola azije i europe te je bio poznat po okrutnosti, užasavao mačaka, u njihovoj bi se prisutnosti preznojavao, piše portal mačke.hr.

- u strah od mačaka spada i vjerovanje da ako nam crna mačka prijeđe put, slijedi velika nesreća. takvim ljudima je nemoguće objasniti da je to samo mačka koja nekud ide. ailurofobičar ne može biti ni u istoj prostoriji u kojoj je mačka, za njih je prava noćna mora ako samo čuju mačku kako prede ili mijauče - objavili su iz udruge.

simptomi ailurofobije su znojenje, ubrzan rad srca, mučnina, suha usta, gušenje u prsima i vratu. najzanimljivije je da mačke obično prilaze ailurofobičarima više nego drugim ljudima. smatra se da je to zato što osobe koje se boje mačaka toliko bulje u mačku što ona vidi kao izazov pa čak i prijetnju, pa krene prema toj osobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 01:22