KOLUMNA VETERINARKE

Ovo su najčešći razlozi zbog kojih psi i mačke dolaze u ambulante u siječnju...

U ovoj kolumni zagrebačka veterinarka Silva Rakočević bavi hranom koja je našim ljubimcima zdrava, ali i onom koja nije

Silva Rakocevic

 Privatni album

Blagdani su prošli, pa su obično veterinarske ambulante nakon praznika pune pacijenata s probavnim smetnjama. To je doba godine kada vrijeme provodimo u obiteljskim okupljanjima, a to uključuje i naše krznene prijatelje. Dok su poslastice sa stola bile zabavan način uključivanja vaših ljubimaca u slavlje, neke namirnice im mogu itekako naškoditi. I nakon blagdana je važno imati na umu što davati psima i mačkama za prehranu. Takvi razgovori su vrlo česti u ambulantama između vlasnika i veterinara.

Probat ću prvo nabrojati namirnice koje bi psi i mačke mogli jesti, a da im one vjerojatno neće naškoditi.

1. Meso

I psi i mačke uživaju u mesu, a za njih je najbolja puretina i bijela riba, jer te vrste ne izazivaju intoleranciju, odnosno, neku vrstu alergije na te proteine. No, nemojte im davati kožu i kosti, jer oni mogu izazvati ozbiljnije probleme (posebno kosti). Treba voditi računa i o količini, ovisno o težini životinje.

2. Bundeva ili tikva (hrana za pse).

To povrće je puno hranjivih tvari poput kalcija i kalija.

3. Povrće

U ovo vrijeme zimsko doba, ono može biti ukusan miješani obrok uz meso. Tu bi mogli uvrstiti slatki krumpir, grašak, mahune, ali bez maslaca i puno soli.

Hrana koju bi trebalo izbjegavati davati kućnim ljubimcima

1. Koža i kosti svih vrsta mesa, bilo da su pečene ili kuhane

One mogu predstavljati opasnost od gušenja ili zatvora crijeva i nemogućnost defekacije. Sitni komadići kosti mogu probiti sluznicu želuca i crijeva i izazvati po život opasna stanja.

2. Luk i češnjak

Moramo ih izostaviti iz prehrane pasa i mačaka bez obzira na to jesu li sirovi ili kuhani. Oni sadrže jednu vrstu toksina, koji može izazvati anemiju. Vlasnik može primijetiti probleme s želucem, slabost, ubrzano disanje zbog anemije i smanjenje apetita.

3. Deserti s visokim udjelom šećera nisu za pse i mačke

Tu spada i čokolada koja sadrži toksin teobromin. Ljudi ga mogu probaviti, kućni ljubimci ga ne podnose. U kombinaciji s kofeinom u čokoladi, može pretjerano stimulirati rad srca i živčani sustav.

4. Grožđice

Također su opasne, jer sadrže visoku razinu vinske kiselin, a ona može izazvati mučninu i povraćanje.

Ako ipak želite dati neku poslasticu od onih koje mi jedemo, odlučite se za maslac od kikirikija i običnog jogurta. Svi mi želimo pokazati ljubav prema našim ljubimcima. Ali kako biste bili sigurni da će oni ostati zdravi i bez problema, bilo bi dobro da znate što je zapravo sigurno za vašeg ljubimca. Zato se probajte posavjetovati sa svojim veterinarom (nutricionistom) koje namirnice uključiti ili isključiti u planiranju obroka.

Ovdje nisam dala smjernice u prehrani pasa i mačaka gotovom hranom (dehidrat i konzerve). Danas na tržištu postoje brojne vrste različite gotove hrane za pse i mačke. Da zaključim, sve takve hrane su dobre dok ne izazivaju probavne smetnje. Cijena i vrsta takve hrane nije nikakva garancija da se u nekih ljubimaca neće razviti gastrointestinalne bolesti. Mogli bi reći da je svaka hrana dobra koja neće vašeg ljubimca odvesti u veterinarsku ambulantu na liječenje. Veterinar ili nutricionist može prema tipu i vrsti životinje odrediti koja bi joj hrana najviše odgovarala, pogotovo kod onih koji boluju od različitih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:12