LOGIČNO

Mogu li psi i mačke biti alergični na ljude? Odgovor vam se možda neće svidjeti

Postoje tri vrste alergija koje muče pse i mačke - na buhe, hranu te na određene utjecaje iz okoliša

Ilustracija

 Magui Rf/Alamy/Alamy/Profimedia

Među ljudima su alergije sve češće i češće, a nije rijetkost da su mnogi među nama alergični upravo na kućne ljubimce. Oči im suze, nos počne curiti, a neki imaju i teže simptome. No, mogu li alergije biti obrnute? Drugim riječima, mogu li životinje biti alergične na pripadnike naše vrste? Ako je vjerovati doktorici Heather Edginton, asistentici na Cornell University College, odgovor je: da. Naši ljubimci zaista mogu biti alergični na nas.

- Postoje tri vrste alergija koje muče pse i mačke - na buhe, hranu te na određene utjecaje iz okoliša. Alergija na ljude spadala bi u tu zadnju skupinu - rekla je Edington za Live Science.

Srećom, ti simptomi su uglavnom blagi i rijetko kad su opasni. Ekstremne reakcije uglavnom izazivaju hrana ili, recimo, ugriz pčele, a ne mi. Znanstvenici kažu da, kad su nam ljubimci alergični na nas, to izgleda otprilike kao kad to muči nas. Recimo, psi i mačke će češkati neki dio dijela, a kad pogledamo kožu, vidimo da je ona savršeno zdrava i da nema vanjskih uzroka zbog kojeg se češkaju. To se naziva atopijskim dermatitisom, a može ga izazvati ljudska perut, mrtve stanice kože i dlake. Kućni ljubimci koji su alergični na ljudsku dlaku i dijele zatvorene prostore s ljudima ne mogu je izbjeći, pa zapravo nema rješenja za njihovo stanje.

Pokazalo se da je kod kućnih ljubimaca s alergijama u patologiju obično uključena i alergija na ljude. Od otprilike 20 posto pasa koji imaju simptome alergije, oko polovica pokazuje alergiju na ljudsku perut. I dok je atopijski dermatitis čest kod mačaka, manje je poznato koliko je često uzrokovan kontaktom s ljudima.

- Kada provodimo testiranje alergija [na psima ili mačkama], otkrivamo da su oni obično alergični na 12 ili više stvari odjednom, a ljudi su često samo jedna od tih stvari - pojašnjava Edginton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 00:03