UŽAS

Tko ubija kućne ljubimce u Bjelovaru? Policija zasad ušla u trag jednom mrzitelju životinja...

Ove je godine na širem bjelovarskom području ustrijeljeno više kućnih ljubimaca

Ilustracija

 Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia

Siječanj je za vlasnike kućnih ljubimaca na širem bjelovarskom području bio veoma stresan mjesec. Osim što su se početkom godine ljubimci plašili petarda pa su neki zbog toga i pobjegli iz svojih domova, zabilježeno je više slučajeva u kojima su životinje ustrijeljene. O takvom smo slučaju pisali nedavno kada su dva psa, Zara i Zen iz čista mira upucani na ulici. Životinje su spašene zahvaljujući bjelovarskom azilu Šapa Bjelovar.

Prošle nedjelje netko je, pak, u Vinkovićevom naselju ustrijelio mladog, kućnog mačka koji je nakon 27 sati agonije preminuo u teškim mukama. Slučaj je to koji je zgrozio ponajprije vlasnike kućnog ljubimca koji naprosto ne mogu vjerovati da se ovakve stvari događaju, ali uznemirio i ostale građane.

Vlasnici preminog mačka cijeli su slučaj prijavili bjelovarskoj policiji koja je potvrdila kako je kriminalističko istraživanje u tijeku.

- U nedjelju, 21. siječnja u 11.52 sati, Operativno komunikacijski centar naše policijske uprave zaprimio je dojavu o događaju u Bjelovaru. U utorak, 23. siječnja, 53-godišnji vlasnik je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela "Ubijanje ili mučenje životinja" koji je u nedjelju, 21. siječnja, ujutro, u bjelovarskom Vinkovićevom naselju ustrijelio njegovog kućnog ljubimca. Policijska postaja Bjelovar provodi kriminalističko istraživanje, a po dovršetku će podnijeti adekvatnu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Sukladno tajnosti izvida nismo u mogućnosti iznijeti podatke o do sada poduzetom i utvrđenom, poručili su iz policije.

Inače, o mučnom događaju vlasnici mačka su se oglasili na društvenim mrežama pojasnivši kako je njihov mačak još u subotu skakao, igrao se i mazio, da bi se sam dan kasnije borio za život, piše Moj Portal.

- 99.9 posto neće doživjeti 2. rođendan. Vrlo vjerojatno ćemo se morati odlučiti za eutanaziju i potom otići u Zagreb po malo beživotno tijelo, po male šapice, samo da se više ne muči. Morat ćemo se odlučiti za smrt našeg ljubimca, člana obitelji, naše ljubavi, malog bića koje to nije zaslužilo, koje nikome nije smetalo, pisalo je u objavljenom statusu.

Mačak je na kraju, nažalost, preminuo, a vlasnici su ogorčeni jer im je netko namjerno ubio mačka.

- To je ubojica, kupio je metke s tom namjerom da se rasprsnu u malom tijelu i ubiju životinju! Nemamo dokaz tko je i taj će proći nekažnjeno i nastaviti živjeti kao da se ništa nije dogodilo, a moj mačak neće. Srce mi se slama, ne mogu vjerovati da to netko može napraviti. Ima li ta osoba ljubimce? Djecu? Imalo empatije - pisalo je u statusu.

Istovremeno, na društvenim mrežama počele su se širiti poruke upozorenja građanima. U njima piše kako dvojica muškaraca koji su najvjerojatnije u rodbinskoj vezi zračnicama gađaju kućne ljubimce, ponajviše mačke, koje zbog toga trpe strašne posljedice.

Budući da ovaj slučaj očito nije izolirani, upitali smo policiju koliko su ovakvi slučajevi ubijanja i mučenja životinja učestali, te ima li policija ikakvih tragova o počinitelju/počiniteljima.

- Možemo Vas izvijestiti da je jedan sličan događaj prijavljen 18. siječnja ove godine na području Policijske postaje Bjelovar. Vezano uz taj događaj utvrđena je osnovana sumnja da je 70-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo „Ubijanje ili mučenje životinja“ tako da će protiv njega biti podnesena kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, kažu iz policije.

- U 2023. godini na području naše policijske uprave prijavljeno je pet kaznenih djela „Ubijanje ili mučenje životinja“ dok je na području nadležnosti Policijske postaje Bjelovar prijavljeno jedno kazneno djelo, otkrivaju iz policije.

Dodaju i to da je prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske za kazneno djelo „Ubijanje ili mučenje životinja“, tj. tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, propisana je kazna zatvora do jedne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 10:09