NEHUMANO

Vlasnici pobjegli od erupcije vulkana, spasili skupe strojeve, a životinje prepustili sigurnoj smrti

Jedan je farmer u ponedjeljak navečer nagovorio spasioce da mu pomognu evakuirati 30 ovaca na rubu grada

Ilustracija

 Kavinda Herath/Afp/Profimedia

Uskoro počinje operacija spašavanja više od 200 ovaca koje su farmeri prepustili sudbini nakon vulkanske erupcije u blizini evakuiranog islandskog grada Grindavika. Dok rastopljena lava pali kuće i puca površina tla, spasilački timovi nastoje izvući 270 životinja s polja i iz zatvorenih obora.

Životinje, koje danima nisu bile hranjene ni napojene, u početku nisu bile označene kao prioritet. Aktivisti za dobrobit životinja podigli su uzbunu nakon što su vidjeli snimke skupih strojeva koji su odvedeni iz opasnog područja, a živa bića su prepuštena smrti.

Jedan je farmer u ponedjeljak navečer nagovorio spasioce da mu pomognu evakuirati 30 ovaca na rubu grada, no procjenjuje se da ih je dodatnih 270 zaglavljeno na opasnijim lokacijama.

Ovaj ribarski gradić na jugozapadu otoka prvi je put evakuiran prije Božića nakon što je 18. prosinca eruptirao obližnji vulkan Fagradalsfjall. U sljedećim tjednima, čini se da su se neki farmeri vratili sa svojom stokom. Velika erupcija koja je uslijedila u nedjelju prisilila je ljude da opet pobjegnu, a životinje su ostavili za sobom.

Anna Berg Samúelsdóttir, članica upravnog odbora Udruge za dobrobit životinja Islanda (Dýraverndarsamband Íslands), rekla kako se čini da vlasti u početku nisu bile svjesne da je stoka još uvijek u opasnom području.

- Primijetili smo da su vrlo skupe stvari bile prioritetnije od životinja. Recimo, neki strojevi. Njih su odvezli, a životinje su, gladne i uplašene, ostale zatočene u zaključanim oborima. Nemaju ni vode. Vlasnik koji je spasio svojih 30 ovaca morao se boriti s vlastima da mu to dopuste - rekla je Anna za Guardian.

Pojasnila je kako su neke od životinja ostale u poljima, a njihovo bi spašavanje moglo biti još problematičnije, jer je to područje jako opasno. Premda su prve brojke govorile o 247 ovaca, brojke su narasle gotovo do 300.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:56