ERUPCIJA NA ISLANDU

Pogledajte dramatične snimke, lava guta sve pred sobom, u opasnosti i najveća turistička atrakcija!

Rijeka lave je trenutno samo kilometar od geotermalne elektrane Svartsengi
 Kristinn Magnusson/Afp

Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u četvrtak po treći put od prosinca, izbacujući lavu do 80 metara u vis i poremetivši svakodnevni život na poluotoku Reykjanes.

Vodoskoci žarko narančastog otopljenog stijenja izbijaju iz pukotina na zemlji, a lava je već prešla ceste kod Plave lagune, luksuznog geotermalnog lječilišta koje je zbog erupcije zatvoreno.

Lava je također oštetila termalne vodene cijevi u području južno od glavnog grada i poremetila opskrbu toplom vodom za 20.000 ljudi. Ponovna uspostava opskrbe toplom vodom putem pomoćnog cjevovoda mogla bi potrajati danima.

Civilna zaštita je zatražila od domaćinstava i tvrtki da štedljivo postupaju s električnom energijom.

image
Kristinn Magnusson/Afp
image
Kristinn Magnusson/Afp
image
Kristinn Magnusson/Afp

Rijeka lave je trenutno samo kilometar od geotermalne elektrane Svartsengi, rekla je Rikke Pedersen, voditeljica Nordijskog vulkanološkog istraživačkog centra u Reykjaviku.

Vulkanske erupcije na poluotoku Reykjanes su tzv. pukotinske erupcije koje nastaju kada niskoviskozna lava izlazi iz pukotina u Zemlji u dužini nekoliko desetaka kilometara.

Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. U samo posljednje dvije godine na tom su se poluotoku dogodile četiri erupcije.

image
Kristinn Magnusson/Afp
image
Handout/Afp
image
Kristinn Magnusson/Afp

Na specifičnoj lokaciji između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se ispod njegove površine dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima.

Samo poluotok Reykjanes ima šest aktivnih vulkanskih sustava, a erupcije se s vremena na vrijeme mogu aktivirati tijekom više desetljeća, možda čak i stoljeća, rekao je profesor geofizike Magnuss Tumi Gudmundsson.

Cijeli Island broji preko 30 aktivnih vulkana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:58