SLUČAJ SPLIT

Udruge ‘napale‘ Grad da psi nemaju kućice i krevetiće, evo što neslužbeno doznajemo

Sve je kulminiralo za vrijeme požara na gradskom smetlištu, koje se nalazi preko puta privremenog skloništa

Ženka pasmine dogo argentino koja živi u privremenom skloništu, a iza nje je krevetić u kojem spava

 Privatni album

Iz Zadarskog azila objavili su kako su iz Splita, s privremenog skloništa na Karepovcu, nakon požara preuzeli dva psa. Doveli su sa sobom dvije kujice, Buldu i Bulu. Obje su plahe, no nadaju se da će brzo pokazati napredak i da će pronaći domove. Ako se to dogodi, na njihovo će mjesto iz Splita dovesti druge pse.

No, osvrnuli su se na uvjete u kojima psi žive u privremenom smještaju.

- Blato, smeće, smrad i milijuni muha je mjesto gdje oni žive. Plaze im po licu. Spavaju na betonu, kućice nemaju. Ne izlaze vani i nažalost nemaju stručnjake za socijalizaciju kakve oni trebaju. Otužno. Oni nisu zaslužili takve uvjete. Nitko nije. Zar se stvarno ne može bolje od toga Grade Split - objavili su iz Azila.

O slučaju su se oglasili i iz udruge Prijatelji životinja.

- Zabrinjavajuće je što su psi u nekakvom privremenom smještaju, koji ne može postojati samostalno, bez ikakve zakonske regulacije uvjeta držanja životinja. Da bi se takav smještaj smatrao primjerenim, mora biti pod odgovornošću registriranog skloništa za životinje i uvjeti u njemu ne smiju biti manji nego u registriranom skloništu koje mora raditi sukladno odredbama Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje” - upozoravaju iz udruge.

Iz grada neslužbeno doznajemo kako je jedna udruga obećala da će o svojem trošku nabaviti kućice za pse, no nakon toga su povukli ponudu. Zbog toga Grad nije planirao iznos potreban za nabavku i sve se zakompliciralo. Sad se rade planovi o pregradama u azilima i nabavci šperploča, kako bi se zatvorio dio boksa koji nije zatvoren i kako bi se boksevi zapravo pretvorili u kućice.

- Što se krevetića tiče, neki psi ih imaju, neki ne. Kad su došli, svi su ih dobili, ali neki znaju spavati na njima, drugi su ih odmah uništili. Nemojte zaboraviti da oni dolaze iz loših uvjeta, mnogi od njih nisu imali ništa, ne znaju spavati u krevetićima i igrati se igračkama, nego sve što im damo, unište. Zato nema svaki pas svoj krevet. Bole nas ove optužbe, jer dajemo sve od sebe da ih hranimo, pazimo na njih, vodimo računa da im ništa ne fali i da im u novom prostoru bude bolje - rekao nam je izvor iz grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 17:02