GODIŠNJE PREBROJAVANJE

Udruga traga za malim ušarama: ‘Ako ste ih vidjeli, javite nam točnu lokaciju!‘

Traže se pregledavanjem krošnji stabala na staništima koja bi im mogla odgovarati. No, nekad ih je teško vidjeti

Mala ušara

 Ctk/Alamy/Alamy/Profimedia

Mala ušara jedna je od najčešćih sova u Hrvatskoj, a tijekom zime se okuplja u manje skupine koje za dnevna odmorišta često koriste stabla unutar naselja. Takve se skupine sastoje od „naših” sova stanarica te od jedinki koje dolaze k nama na zimovanje iz sjevernijih dijelova Europe.

Male ušare za dnevni odmor rado biraju crnogorična stabla koja su lakša za skrivanje (smreke, tuje, čemprese), no često ih se može pronaći i na nekim bjelogoričnim stablima, ponekad obraslim bršljanom ili imelom. Često su osjetljive na uznemiravanje i izbjegavaju mjesta na kojima su izložene buci i ljudima. U sumrak napuštaju naselja te noću love sitne glodavce na okolnim poljima i livadama, da bi se prije svitanja ponovo vratile na svoje odmorište. Stoga biraju odmorišta u blizini otvorenih površina pogodnih za lov.

U zimskoj potrazi za malim ušarama mogu se pridružiti svi koje zanimaju sove, bilo kada do početka veljače, objavila je udruga BIOM.

- Male ušare možete tražiti pregledavanjem krošnji stabala na staništima koja bi im mogla odgovarati. No, budući da je same sove ponekad teško uočiti, uvijek je dobro provjeriti ima li tragova njihove prisutnosti. Male ušare se uglavnom hrane sitnim glodavcima čije kosti i dlaku ne mogu probaviti te ih izbacuju u gvalicama veličine 4-5 cm, otprilike 1-2 puta dnevno. Gvalice u podnožju stabla su dobar znak da to stablo koriste sove. Brojanje većih zimovališta se preporuča provoditi tijekom sumraka kada ptice izlijeću sa svojih odmorišta i odlaze na njive loviti - kažu iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:56