‘ZLIKOVCI U PRIRODI‘

Učenici srednje škole izradili dva sunčališta za kornjače, evo čemu služe

Čak četrnaest učenika koji su sudjelovali u ovoj volonterskoj akciji bili su oduševljeni
 Javna ustanova Međimurska priroda

Zahvaljujući projektu Zlikovci u prirodi prvi put će se u Međimurskoj županiji postaviti sunčališta za kornjače. Projekt provodi Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode. Dva umjetna sunčališta izrađena su uz pomoć učenika Srednje škole Čakovec. Konačni cilj je zaštita barske kornjače kroz izlov invazivnih kornjača i to prije svega crvenouhe kornjače.

Volonterska akcija Sunčališta za kornjače organizirana je na prostoru kod Srednje škole Čakovec. Vodili su je Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode i Antonio Krušelj, čuvar prirode.

Sara Senčar, profesorica biologije u Srednjoj školi Čakovec istakla je kako su u akciji sudjelovali učenici iz dvaju razrednih odjela, 2. a i 2. b razreda, u sklopu izborne nastave iz biologije.

- U drugom razredu učenici mogu izabrati obavezne izborne predmete i četrnaest učenika koji su sudjelovali u ovoj volonterskoj akciji su izabrali upravo biologiju. Interes učenika za zavičajnu prirodu Međimurja je vrlo dobar. Osim za ovu akciju interes je iskazan i za akciju Žabe na cesti. Po svim razrednim odjelima uspjeli smo skupiti volontere za akciju spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama - istaknula je.

Cilj ovih sunčališta je uloviti invazivne vrste, ali metodom koja ih ne ozljeđuje.

- Napravljen je mali okvir koji podsjeća na bazen. U sredini je mreža koja sprječava bijeg, a u njemu kornjače mogu plivati. Na volonterskoj akciji izradili smo dva sunčališta. Redovno ćemo obilaziti sunčališta i provjeravati stanje na terenu. Kroz projekt Zlikovci u prirodi izradit ćemo devet sunčališta i postaviti ih na sedam lokacija u Međimurju s ciljem izlova svih tih vrsta invazivnih kornjača koje su slučajno ili namjerno završile u prirodi. U Republici Hrvatskoj prošle godine su krenuli projekti s postavljanjem sunčališta te je nekoliko Javnih ustanova krenulo s postavljanjem i izlovljavanjem - rekla je Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite u Javnoj ustanovi Međimurska priroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:18