ŽARKOVICA

U azil došli inspektori i policija: ‘Pse hvataju po azilu, ne daju nam nalog, ni zapisnik‘

Iz Državnog inspektorata su nam potvrdili kako su njihovi veterinarski inspektori na terenu

Akcija u azilu

 Privatni album

- Šinteri nam odvode pse sa Žarkovice! Grad Dubrovnik je, po riječima inspektora, da nalog za odvoženje pasa!

Na Žarkovici, bas kao i one prosinačke noći 2015. godine, upravo se borimo da nam ne odvedu pse u As eko i legendarne Filipovićke! Ponavlja se priča uz jake snage komunalaca, šintera, veterinarske inspekcije i policije koja je upravo potjerala strane volontere da ne vide sto se događa!

Dok čekamo odvjetnike, molimo vas da nas podržite - dramatični je apel koji je u utorak poslijepodne objavljen na Facebook stranici Društva za zaštitu životinja Dubrovnik. Riječ je o udruženju koje vodi ilegalni azil, koji već godinama nema dozvole da bi se mogao registrirati. Grad Dubrovnik azil nije izgradio, unatoč zakonskoj obvezi, tako da sve pse (a i druge životinje) iz grada i okolice na brdu Žarkovica zbrinjavaju voditeljica udruge, sestre Anica i Sandra Sambrailo.

- Jos ih hvataju po azilu. Četiri su već ukrcali da ih odvedu, osam ih još love. Policija nas je opkolila. Ne daju nam blizu. Ne mogu ih ni obraniti. Nisu nam najavili da će doći, ne daju nam nalog, niti zapisnik - rekla nam je Sandra Sambrailo, jer u ovim trenucima akcija još uvijek traje. U azilu je trenutno pet inspektora i dva policajca.

Iz Državnog inspektorata su nam potvrdili kako su njihovi veterinarski inspektori na terenu.

- Nadzor se obavlja sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu, Zakonu o zaštiti životinja i Zakona o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja. Inspekcijski postupak je u tijeku te prije okončanja istoga nismo u mogućnosti iznositi više detalja - kratko su nam napisali.

Iz Grada kažu kako oni nisu izdali nikakav nalog niti su pokrenuli inicijativu za premještanje pasa sa Žarkovice.

- Mi smo obaviješteni kako se na području Žarkovice na zahtjev PU Dubrovačko-neretvanske, Službe kriminalističke policije, a u sklopu kriminalističkog istraživanja provodi nadzor od strane Državnog inspektorata s ciljem uvida u zdravstveno stanje životinja. Navedeno postupanje tijela nije potaknuto prijavom Grada Dubrovnika, niti Gradonačelnika, već prijavom dijela volontera, a istu prijavu je zaprimio i Grad Dubrovnik.

Rad sestara Sambrailo i volontera Grad Dubrovnik je godinama podupirao, a u razdoblju od posljednjih pet godina financijski potpomogao s iznosom od 4,4 milijuna kuna. Zbog čega se dio volontera odlučio prijaviti, po njima nedopuštene radnje te koliko istine ima u tim prijavama, utvrdit će nalaz nadležnih tijela. U ovom trenutku ništa više od toga ne možemo reći jer je istraga u tijeku i očekuje se nalaz inspekcija - stoji u njihovom odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:10