PREVENTIVNA MJERA

Senat savezne države Washington donio odluku: ‘Zabranjujemo uzgoj hobotnica‘

Odluka je vrlo važna s obzirom na to da španjolska tvrtka Nueva Pescanova planira izgraditi farmu na Kanarskim otocima
 Damir Zurub/Cropix

Svi oni koji vole hobotnice s oduševljenjem su popratili vijest kako je Senat savezne države Washington usvojio zakon kojim se zabranjuje uzgoj hobotnica. Pošto u Washingtonu nema farmi hobotnica, radi se o preventivnoj mjeri. Također, jedina poznata farma hobotnica u SAD-u trajno je zatvorena u siječnju.

- Ova odluka vrlo je važna s obzirom na to da španjolska tvrtka Nueva Pescanova planira izgraditi farmu u kojoj bi hobotnice uzgajali za hranu u spremnicima, na 52.691 kvadratnih metara duž pristaništa na Kanarskim otocima, u luci Las Palmas. Ovaj plan izazvao je burnu reakciju javnosti i aktivista za zaštitu životinja i prirode, pošto su hobotnice vrlo inteligentne životinje, sposobne za rješavanje složenih zadataka, od rješavanja zagonetki do ukrašavanja svojih jazbina i pamćenja lica ljudi - objavili su iz domaće udruge Prijatelji životinja koja se, kao i brojne druge udruge diljem svijeta, bori protiv otvaranja ovakvih farmi.

Poznato je da glavonošci pokazuju impresivnu sposobnost snalaženja u prostoru i njihove su navigacijske sposobnosti nadaleko priznate. Hobotnice imaju oko pola milijarde živčanih stanica u svom živčanom sustavu što je slično rasponu koje imaju pasi, a zbog toga što je njihov mozak vrlo velik u odnosu na veličinu tijela, biolozi vjeruju da su inteligentnije nego što to mislimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:05