STUDIJA O GALEBOVIMA

‘Kradu vam hranu? To je dokaz njihove inteligencije. Budite nježni prema njima, nije im lako...‘

Premda se čini kako je ovih ptica sve više, zapravo ih ima manje nego ikada
 Rico Ködder/Shotshop Gmbh/Profimedia

Nemali je broj onih koji galebove očima ne mogu vidjeti, a posebno im smeta kad se obruše na nečiji obrok. Onako kako ljudi na kontinentu mrze vrane, tako uz more mrze galebove. No, umjesto da se ljutimo na njih, jednostavno moramo prihvatiti da obje vrste ptica dijele s nama životni prostor, kažu britanski znanstvenici koji su se u novoj studiji bavili proučavanjem galebova.

Otkrili su kako te ptice imaju cijeli niz problema: ptičja gripa, smanjenje količine ribe u moru... U divljini zbog toga galebova ima sve manje, pa su mnogi od njih, kako bi preživjeli, došli u urbana područja. Tu, jasno, dolaze u sukob s ljudima, kojima kradu hranu. No, stručnjaci kažu kako zbog toga ne bismo trebali biti ljuti, nego poštivati pametne ptice koje se snalaze kako znaju i umiju.

- Kada vidimo da se ptica ponaša na način koji smatramo nestašnim ili pak svojevrsnim kršenjem pravila, moramo znati da gledamo vrlo inteligentnu pticu. Jednostavno, moramo naučiti kako živjeti s njom - rekao je za BBC profesor Paul Graham sa Sveučilišta u Sussexu.

Pošto smo ih mi istjerali iz njihovih prirodnih staništa, mnoge ptice se uklapaju u urbani život. Uglavnom se hrane našim otpadom, jer nemaju izbora. No, činjenica da su zaključili da mogu uzeti našu hranu govori da su to vjerojatno naučili promatrajući starije ptice. Pokazuje to njihovu inteligenciju, kao i sposobnost da uče od drugih.

- S vremenom su se naučili ponašati, pa znaju kako doći do hrane koja je u kanti ili pak direktno od osobe koja je drži u ruci - dodao je Graham.

Premda se čini kako je ovih ptica sve više, zapravo ih ima manje nego ikada. Otprilike, one koje mi viđamo u urbanim sredinama su većina, jer ih u divljini ima sve manje i manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:39