DOLIJAO

Pronađen muškarac čiji je divlji majmun u Splitu ugrizao dvoje ljudi, evo koja mu kazna prijeti

Ove godine su se službe u tom gradu ‘susrele‘ s afričkim ćukom, burmanskim pitonom, zelenim majmunom i dva vuka
 Privatni album

Nije dugo trebalo da još jedan čovjek sa životinjom na splitskim ulicama, a ovoga se puta radilo o majmunu, bude priveden. Baš kao i nedavno, kada je ‘pao‘ jedan s ćukom, situacija se vrlo brzo razvila. I završila.

Kako je na svom Facebooku objavio zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević, policajci su pronašli i priveli muškarca koji je sa sobom imao životinju. Nije mu ona bila ljubimac, nego ju je držao zavezanu za sebe i ljudima naplaćivao fotografiranje, zanemarujući pritom njenu dobrobit. No, ne samo njenu, jer je jadno stvorenje, izbezumljeno od muka svoje svakodnevice, ugrizlo dvoje ljudi.

Zbog toga je za muškarca situacija daleko složenija nego što bi inače bila. Da je sve prošlo bez incidenata, bilo bi ovo ‘samo‘ kršenje Zakona o zaštiti životinja, uz moguće kršenje odredbi Kaznenog zakona zbog zlostavljanja životinje.

Još uvijek nije poznato za što će ga se sve teretiti, jer je u tijeku kriminalističko istraživanje.

- Vjerujem da će se uključiti i Državni inspektorat te odraditi svoj dio posla u svrhu zaštite divlje životinje kao što su to napravili i u prethodnom slučaju s afričkim ćukom Fascinantno ali samo u 2024. godini službe su se na području Splita mogle susresti s afričkim ćukom, burmanskim pitonom, zelenim majmunom i dva vuka - istaknuo je Ivošević.

Prema Zakonu o zaštiti životinja, osoba koja koristi divlje životinje u svrhu prikazivanja javnosti, za to će biti kažnjena iznosom od nekadašnjih 10 do 20 tisuća kuna. No, tjeranje životinje na komunikaciju s ljudima i boravak na bučnim gradskim ulicama, moglo bi se okarakterizirati i kao kazneno djelo. Naime, previđena je zatvorska kazna do tri godine za onoga tko iz koristoljublja nanosi nepotrebne boli ili patnje životinji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 17:53