152 ŽIVOTINJE

Policija kod Vrgorca zaustavila muškarca. Ono što su pronašli u prtljažniku sve ih je šokiralo

Nisu to gmazovi iz Dalmacije, nego s Dalekog istoka. Koja im je bila sudbina, ne zna se
Indijska zvjezdasta kornjača
 Dinodia Photos/Alamy/Alamy/Profimedia

Kad su policajci u Vrgorcu zaustavili muškarca u automobilu, nisu očekivali da će u jutenim vrećama u njegovom prtljažniku pronaći 152 ugrožene kornjače. I to ne one iz Dalmacije, što bi se moglo očekivati, nego s Dalekog istoka. Kazneno je prijavljen, gmazovi su mu oduzeti. Protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog mučenja i ubijanja životinje.

- Bile su zamotane ljepljivom trakom i stavljene u čarape, kako se ne bi mogle micati i kako bi prisilno hibernirale. Kad smo ih pronašli, nekoliko njih nije reagiralo, a ostale su bile dobro. Odmah smo ih preuzeli i poslali u oporavilište - kažu nam iz PU Splitsko-Dalmatinske.

Doznajemo kako je riječ o indijskim zvjezdastim kornjačama, koje postižu prilično visoku cijenu na crnom tržištu. Uginule su tri, dok su sve ostale dobro. Što se s njima namjeravalo napraviti, ne zna se.

- Je li riječ o narodnoj medicini ili tome da su htjeli napraviti obrok od njih, ne mogu ni nagađati. No, za ljubimce ih sigurno nisu prevozili, jer to ne bi činili na ovakav način. No, s druge strane, tko zna... Nisu one iz naše zemlje, to je šverc iz Indije ili Pakistana. Mi smo ih zbrinuli. Tri su uginule, one malene i slabe, no ostale su dobro. Kod nas ostaju do oporavka, a kasnije će nadležne institucije odlučiti kamo s njima - kažu nam oni koji su kornjače preuzeli.

Inače, trgovanje ovim kornjačama je zabranjeno, jer je riječ o vrsti koja je iznimno ugrožena. No, kako to već ide, zabrana prodaje dovela je do toga da cvate ilegalna trgovina. Grupa za zaštitu divljih životinja TRAFFIC pronašla je više od šest tisuća ovih kornjača koje su se švercale diljem svijeta, unatoč zabrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:47