600 SUDIONIKA

Počeo desetodnevni lov na invazivnu vrstu, organizatori tvrde da ih se ‘humano ubija‘

No, postoje i mnogi primjeri diljem svijeta gdje se situacija rješava na daleko nježniji način

Burmanski piton snimljen na Floridi

 Mark Conlin/alamy/alamy/profimedia

Lov na invazivnu vrstu burmanskih pitona započeo je u petak na Floridi, a lovci će podijeliti nagradni fond od 30 tisuća dolara, pišu američki mediji.

Godišnji desetodnevni lov započet prije jednog desetljeća održava se u močvarnom nacionalnom parku Everglades, a cilj mu je i jačati svijest javnosti o invazivnim vrstama.

- Oni su veoma ukorijenjena invazivna vrsta na području većine južne Floride, nažalost, i u našim prirodnim rezervatima - rekla je Sarah Funck, predstavnica floridskih vlasti za očuvanje ekosustava.

- Ogroman dio ovog izazova je osigurati da ljudi shvate taj problem i razumiju da se stranu vrstu prisutnu u državi iz bilo kojeg razloga ne smije pustiti na slobodu jer može jako naštetiti našem okolišu - dodala je.

Ove se godine za lov registriralo više od 600 ljudi. Njih 110 stiglo je iz drugih država, prenose američki mediji. Cilj događaja je ubiti što više pitona na human način, kako tvrde organizatori.

Odakle burmanski pitoni na Floridi? Doneseni su kao kućno ljubimci, a potom su ih neodgovorni vlasnici pustili u divljinu. Pošto nemaju prirodnih neprijatelja, populacija je narasla. Vlasti zapravo ne znaju koliko je točno pitona u prirodi.

Ovo je jedan od primjera kada se invazivne vrste usmrćuju. No, postoje i mnogi primjeri diljem svijeta gdje se situacija rješava humanim putem: u Belgiji se, recimo, invazivne kineske vrste ne ubijaju nego se love, steriliziraju i potom udomljavaju u druge zemlje (u toj ih zemlji, naime, nije dozvoljeno imati kao ljubimce). Situacija s crvenouhim kornjačama humano je riješena i u našoj zemlji: gdje god da ih se pronađe, šalje ih se u Zagreb, gdje je u parku Maksimir uređeno jedno jezero u kojem se nalaze samo one. Uz pomoć posebno treniranog psa se pronalaze i uništavaju njihova jaja, tako da populacija ne raste, ali se kornjače ne usmrćuju i u jezeru će živjeti sve do prirodnog kraja svojeg života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 20:23