UDRUGA BIOM

‘Ovog Božića, umjesto kupovine nepotrebnih darova, pomozite našim ugroženim životinjama‘

Cilj kampanje je prikupljanje sredstava kojima će se podržati aktivnosti da se zaustavi stradanje ikonične vrste
 BIOM

Udruga BIOM pokrenula je božićnu kampanju prikupljanja donacija za spas bjeloglavih supova u Hrvatskoj, nudeći alternativu prekomjernoj kupnji u predblagdanskom razdoblju. Umjesto kupovanja poklona koji najčešće nisu potrebni te će ubrzo biti zaboravljeni, kažu oni, možemo u još sljedećih nekoliko dana nešto pokloniti - prirodi.

Godišnje 30 ptića supova ispadne iz gnijezda radi neiskustva, ali i zbog nesavjesnog ponašanja ljudi, te stoga često stradavaju od utapanja. Cilj donacijske kampanje je prikupljanje sredstava kojima će se podržati aktivnosti da se zaustavi stradanje ikonične vrste koja na Kvarnerskim otocima broji svega oko 125 parova.

- Ove godine ponudili smo ljubiteljima prirode i svima kojima je stalo do zdravog i uravnoteženog okoliša da u ime svojih najmilijih daruju prirodu i podrže zaštitu bjeloglavog supa u Hrvatskoj te poklone prigodnu božićnu čestitku osobi u čije ime daruju - kaže voditeljica kampanje Paula Počanić Vovk iz Udruge BIOM.

Bjeloglavi sup je jedini preživjeli hrvatski strvinar, dragocjeni čistač u prirodi koji gnijezdi na morskim liticama. No, strme litice su postale zanimljive i pristupačne svima, a ljudske aktivnosti su sve bučnije, odnosno odvijaju se bliže gnijezdima, posebno ljeti, kada supovi podižu svoje mlade. Sve češćim prolascima i bukom izletničkih i ronilačkih brodova, kako bi turisti mogli fotografirati litice i bjeloglave supove, ptići su uznemireni.

Upravo tijekom ljeta mladi bjeloglavi supovi započinju svoje prve letove, no zbog neiskustva i uznemiravanja od strane ljudi, još neiskusni letači umjesto u visinama, završe u moru. Zahvaljujući trudu lokalnih stanovnika i djelatnika Javne ustanova „Priroda“, koja vodi Oporavilište za supove u mjestu Beli na otoku Cresu, mnogi mladi bjeloglavi supovi budu spašeni u dovoljno brzom roku.

Udruga BIOM zajedno s partnerima u europskom projektu LIFE SUPport planira oformiti volonterski tim koji će, u suradnji s Javnom ustanovom „Priroda“, pojačati napore u pretraživanju mora za palim supovima na području Kvarnera. Dodatno će raditi na edukaciji ljudi vezano uz pravila ponašanja u blizini stijena i gnijezda supova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:59