AKVARIJ PULA

Objavljen znanstveni rad koji se bavi morskim orahom, invazivnom vrstom rebraša u Jadranu

Uglavnom je mesožder i hrani se zooplanktonom, ali i jajašcima i ličinkama riba te istrebljuje plijen koji je potreban ribi.
 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su kako su veoma sretni što s javnošću mogu podijeliti još jedan znanstveni rad. Riječ je o onome čiju su autori Budiša A., Burić E., Blecich P., Matulja T., Millotti G., Iveša N., Djakovac T., Najdek M., Mičić M., Paliaga P., a naziv mu je Treating ballast waters to limit Mnemiopsis leidyi access to new habitats. Management of Biological Invasions 14(3): 561–577.

Rad se može pročitati na poveznici.

- Morski orah (Mnemiopsis leidyi) invazivna je vrsta rebraša koja se u sjevernom Jadranu toliko udomaćila da je u Venecijanskoj laguni stvorila stalnu populaciju. Dvospolac je i može samu sebe oploditi. Uglavnom je mesožder i hrani se zooplanktonom, ali i jajašcima i ličinkama riba te istrebljuje plijen koji je potreban ribi.

U ovom radu istražili smo stopu preživljavanja morskog oraha u nekoliko tehnika iskorjenjivanja s ciljem sprječavanja širenja te vrste balastnim vodama. Srećom ove godine nije uočen u kod nas - pojasnili su iz akvarija detalje o stvorenju kojim se bavi ovaj znanstveni rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:48