UŽAS

‘Izlazi gol iz kuće, kaže nam da odj***. Navodno ima bombu, a pse nam ne da. Jednog smo spasili‘

Veterinar je potvrdio da malena ima parvovirozu, na infuziji je i nitko ne zna hoće li preživjeti

Malena

 Azil Osijek

Nijedna situacija u kojoj im neki pas dođe na skrb nije laka, no neke su posebno teške. Današnji dan zaposlenicima azila Osijek je prava noćna mora, a tko zna što ih čeka idućih dana. Vezano je za muškarca koji ima 20-ak pasa, koji nisu ni kastrirani, ni cijepljeni ni čipirani. Danas su ih pozvali da dođu po pse jer je čovjek preminuo.

Znali su gdje živi, jer su prije godinu dana u suradnji s veterinarskom inspekcijom pokušavali dogovoriti da se čovjeku naloži da barem poštuje zakon, koji propisuje cijepljenje protiv bjesnoće. Svaki pas s prvim cjepivom dobiva i čip, tako da, ako psi nisu čipirani, nisu ni tretirani protiv bjesnoće.

- Nije se tada dalo ništa napraviti. Kako to obično biva u ovoj zemlji, što si glasniji i bezobrazniji, to ti se svi samo sklanjaju s puta jer tko bi se s ludima u kolo hvatao, pa naposljetku uvijek u tim kolima završimo mi - pričaju zaposlenici azila.

Danas, nakon dugo vremena tišine, zove ih policija da javi kako je čovjek preminuo. Dođu zaposlenici azila do kuće, a tamo su već vatrogasci i hitna pomoć.

- To je bio kaos. Pasa posvuda. Lik nije mrtav, živ je, izađe van gol golcat da ga svi dobro vidimo da je živ i da nam svima kaže da odje*** i da se više ne vraćamo. Noga mu otečena, jedva stoji, izgleda kao da neće sutra dočekati. Ispred mu bivša žena koja nam svima govori da on unutra ima i bombu, zna ona.

Hitnoj ne pada na pamet da ulazi unutra, tko će s luđakom da se bori. Sin koji također stoji vani potpisuje da on preuzima odgovornost za starog i hitna ode. Policija i vatrogasci su tamo pol dana danas - kažu volonteri.

Na krovu su nabrojali desetak pasa, a onda su vidjeli i štence. Troje ih je pobjeglo u kuću, a jednog su ulovili prije nego je uspio napraviti jednako kao i njegova braća. Doveli ga u azil, utvrdili da je ženka, dali joj ime Malena i onda otkrili da ima parvovirozu. Odmah ju je veterinar prikopčao na infuziju i krenula je borba. Mnogi se štenci ne izvuku, no ona barem ima neke šanse. Njena braća u onoj kući gdje žive nemaju baš nikakve šanse - oni će umrijeti.

- Nemam pojma kako ćemo i što ćemo sutra, znam da su i ostali štenci 100 posto bolesni. Uz toliko pasa koji nam dolaze, ne znam gdje ćemo s desetak nesocijaliziranih, koji će nam doći iz te kuće. Sigurno hoće, jer čovjek zaista ne izgleda dobro i pitanje je kada će ga odvesti na liječenje. Ne znamo kako ćemo to izvesti, ali mi ne možemo dramiti, moramo raditi. Večeras nam samo treba da Malena preživi - ističu volonteri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:39