ODBIJENO

Inspektori zabranili održavanje štraparijade u Novoj Lipovici, evo zbog čega su to učinili

Dobili su zahtjev da se izda veterinarska suglasnost za natjecanje koje se trebalo održati 29. rujna

Štraparijada, ilustracija

 Prijatelji životinja

Nakon održanih štraparijada u Velikoj Gorici, kod Lonjskog polja i u Popovači, za sljedeći je vikend najavljena štraparijada u Novoj Lipovici u Požeško-slavonskoj županiji. Brojni građani bili su uznemireni iznenadnim brojem štraparijada, kojih ima sve više i više. Riječ je o natjecanju na kojem konji vuku teške trupce, a jedini razlog za to je - zabava.

Nije riječ o nužnosti, naime, niti se radi o tome da su trupci negdje i nekome potrebni, nego se natjecanje organizira zbog zabave. I, kako mnogi izvori na terenu tvrde, zarade: ne samo da se navodno naplaćuju ulaznice, nego se organiziraju i ilegalne oklade.

No, ova se štraparijada neće održati. Kako nam kažu iz Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata, oni nisu dali suglasnost. Istina, kažu, dobili su zahtjev da se izda veterinarska suglasnost za natjecanje koje se trebalo održati 29. rujna.

- Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je odbila izdavanje suglasnosti jer u protokolu natjecanja koji je opisan u zahtjevu organizatora manifestacije nije dokazana mogućnost izbjegavanja boli, patnje, ozljeda ili straha kod konja što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti životinja - rekli su inspektori za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 22:02