PANDEMIJSKI MLADUNCI

Baby boom u zoo vrtu na Kubi: Zbog lockdowna su životinje imale mir i posvetile se romantici

Među novorođenčadima su bebe leopardi, bengalski tigrovi, zebre, žirafe, antilope i volovi, što je prava rijetkost
Mali tigrići sa svojom mamom u zoološkom vrtu na Kubi
 Yamil Lage/AFP

Čuvari u nacionalnom zoološkom vrtu na Kubi kažu da je nekoliko vrsta egzotičnih i ugroženih životinja mir i tišinu koju je donijela pandemija, iskoristilo za romantične susrete koji su rezultirali velikim brojem novih mladunaca, piše Guardian.

Među novorođenčadima su bebe leopardi, bengalski tigrovi, zebre, žirafe, antilope i volovi, što je rijetkost koju timaritelji pripisuju tihim i mirnim mjesecima tijekom kojih je zoološki vrt bio zatvoren ja javnost, rekla je veterinarka zoološkog vrta Rachel Ortiz.

'Iako je pandemija bila negativna za ljude, u slučaju zooloških vrtova bila je korisna', rekla je Ortiz. 'U našem parku je zabilježeno više od 10 rođenja mladunaca jako vrijednih i ugroženih vrsta koje su u opasnosti od izumiranja i koje bi u nekom trenutku mogle obnoviti biološku raznolikost.'

Ortiz je rekla da tijekom uobičajene godine previše posjetitelja koji hrle vidjeti životinje zoološkog vrta, ograničavaju njihovu reprodukciju.

Nacionalni zoološki vrt omiljena je atrakcija Kubanaca, s 1473 primjerka više od 120 vrsta, uključujući velike životinje poput slonova i nosoroga.

image
Mali tigrići sa svojom mamom u zoološkom vrtu na Kubi
Yamil Lage/AFP

Kuba, karipski otok s bijelim pješčanim plažama i tirkiznim morem vrlo popularnim među turistima, zbog pandemije je zatvorila svoje granice na gotovo dvije godine i uvela stroge karantene kako bi ograničila širenje koronavirusa.

'Kad u vrtu nema posjetitelja, životinje su mnogo mirnije', rekla je Ortiz.

Nestašica hrane i lijekova tijekom pandemije, s vremena na vrijeme su pogodili i zoološki vrt.

image
Mali tigrići sa svojom mamom u zoološkom vrtu na Kubi
Yamil Lage/AFP

No, Deborah Maso, liječnica koja nadzire životinje afričkih savana, rekla je da su radnici u zoološkom vrtu više vremena mogli posvetiti dobrobiti životinja.

Dodala je da je rođenje bebe žirafe, pjegave ženke po imenu Rachel, bilo posebno dirljivo.

'Rođenje žirafe je bilo stvarno posebno', rekla je Maso. 'Bilo je to veliko postignuće i velika radost.'

Posjetitelji sada mogu vidjeti bebu leoparda i žirafu jer je Nacionalni zoološki vrt nedavno ponovno otvoren za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:41