PRVI PUT U POVIJESTI

Sud priznao životinje kao pravne subjekte, a ne stvari: ‘Nilski konji imaju pravo na informacije‘

Teško stanje tužitelja potječe od kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, koji je 1980-ih kupio četiri ove životinje
 Raul Arboleda

Ovog mjeseca sud Sjedinjenih Država prvi je put priznao životinje kao pravne subjekte. Ovo se dogodilo na američkom Okružnom sudu za južni okrug Ohija gdje je grupa za prava životinja Animal Legal Defense Fund (ALDF) podnijela zahtjev za saslušanje dvojice stručnjaka za nekiruršku sterilizaciju sa sjedištem u Ohiju, doktora Elizabeth Berkeley i Richarda Berlinskog, piše Soeurs Magazine.

Stručnjaci bi govorili u ime tužitelja, koji su identificirani kao “zajednica nilskih konja koji žive u rijeci Magdaleni”. Kao dio tekuće kolumbijske tužbe u kojoj su nilski konji tužitelji pravni subjekti, američki okružni sud odobrio je zahtjev u skladu s 28. U.S.C. § 1782. i pritom priznao nilske konje kao pravne subjekte s obzirom na taj statut.

Prema statutu, SAD dopušta svakoj “zainteresiranoj osobi” u stranoj parnici da zatraži dopuštenje od saveznog suda za davanje iskaza u SAD-u u prilog njihovom stranom slučaju. Budući da Kolumbija priznaje nilske konje kao pravne stranke u slučaju, ALDF je obrazložio da su oni kolektivno “zainteresirane osobe” prema ovom statutu.

- Životinje imaju pravo biti slobodne od okrutnosti i iskorištavanja, a neuspjeh američkih sudova da priznaju njihova prava ometa sposobnost provođenja postojeće zakonske zaštite. Sudski nalog kojim se nilskim konjima daje za da iskoriste svoje zakonsko pravo na dobivanje informacija u Sjedinjenim Državama kritična je prekretnica u široj borbi za status životinja za priznavanje da životinje imaju provediva prava - rekao je izvršni direktor ALDF-a Stephen Wells.

Teško stanje tužitelja potječe od kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, koji je 1980-ih kupio četiri nilska konja za svoj privatni zoološki vrt. Nakon Escobarove smrti 1993., kolumbijska vlada ostavila je nilske konje na njegovom imanju, navodeći da ih nije mogla prevesti u prikladno okruženje. Od tada su nilski konji pobjegli s posjeda i naselili se uz rijeku Magdalenu, gdje neki ekolozi kažu da se razmnožavaju neodrživom brzinom.

U lipnju 2020. godine, odvjetnik Luis Domingo Gómez Maldonado podnio je tužbu u Kolumbiji kako bi spriječio vladu da ubije oko 100 nilskih konja koji sada žive uz rijeku Magdalenu. Prije dva tjedna lokalna agencija za zaštitu okoliša počela je davati nilskim konjima kontracepcijski GonaCon – čija sigurnost i učinkovitost nije poznata. Također je nepoznato koliko nilskih konja vlada još namjerava ubiti. Umjesto toga, tužbom se traži nalog da se nilskim konjima osigura PZP (svinjska zona pellucida), uspješan kontraceptiv za nilske konje koji je preporučio Međunarodni savjetodavni odbor kojeg je okupio Animal Balance.

Sada kada je američki Okružni sud za južni okrug Ohija odobrio zahtjev tužitelja, svjedočenje doktora Berkeleyja i Berlinskog – koji su stručnjaci za divlje životinje – koristit će se za jačanje podrške za korištenje PZP-a umjesto klanja nilskih konja rijeke Magdalene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:33