ISTRAŽIVANJE

Znanstvenici u Velikoj Britaniji otkrili koje mačke žive najduže: ‘Sad ćemo vam objasniti sve...‘

Studija je objavljena u Journal of Feline Medicine and Surgery i utemeljena je na podacima 7936 ljubimaca

Prema podacima, ženke koje su kastrirane i mješanke su (poput mačke na fotografiji) trebale bi najduže živjeti

 Privatni album

Istraživači su otkrili koliko prosječno živi koja pasmina. Istraživali su samo na području Velike Britanije, ali su podaci uglavnom primjenjivi i diljem svijeta.

Njihovi podaci pokazuju kako će burmanske i birmanske mačke vjerojatno najduže živjeti (preko 14 godina), no sphynx mačke najkraće, nešto više od šest godina. Sijamske će živjeti oko 11, a bengalske oko 8.

Podaci istraživanja važni su za potencijalne vlasnike, razne organizacije koje se bave udomljavanjem mačaka i veterinare.

- Ono što radimo jest da dajemo određenu razinu statističke sigurnosti vlasnicima mačaka, dok se prije o tome koliko dugo prosječno žive tek nagađalo - rekao je Dan O‘Neill, koautor studije s Kraljevskog veterinarskog koledža (RVC) za Guardian.

Studija je objavljena u Journal of Feline Medicine and Surgery i utemeljena je na podacima 7936 mačaka, koje su bile registrirane da žive na području zemlje. Točnije, analizirali su one koje su preminule između 1. siječnja 2019. godine i 31. ožujka 2021. kako bi izračunali prosječnu dob.

image

Prema podacima, ženke koje su kastrirane i mješanke su (poput mačke na fotografiji) trebale bi najduže živjeti

Privatni album

Podaci su pokazali kako je prosječni životni vijek za mačke koje su u prvoj godini života još 11.7 godina. Postoji razlika u spolovima: ženke će prosječno živjeti još 12.5 godina, a 11.2 se može očekivati za mužjake.

Otkrili su i kako su mačke koje su križanci ili mješanci više pasmine (a to je 88 posto analiziranih) imale duži životni vijek od čistokrvnih pasmina i to nekih godinu i pol dana.

- Ako je nečija želja da ima mačku koja će duže živjeti, naša statistika mu daje do znanja da u tom slučaju najbolje da doma vede ženku koja je mješanka - dodao je O‘Neill.

Podaci su pokazali i da nekastrirane mačke imaju kraći životni vijek, a one koje imaju optimalnu težinu žive duže od onih koje imaju viška ili manjka kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:11